29-07-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi są tak samo dobrym wskaźnikiem zagrożenia życia z jakiejkolwiek przyczyny jak palenie papierosów.
Grupa badawcza z kilku amerykańskich i kanadyjskich uniwersytetów odkryła, że poziom w erytrocytach, czyli czerwonych krwinkach, są bardzo dobrymi wskaźnikami ryzyka śmierci.
Wyższy poziom tych kwasów we krwi, w wyniku regularnego jedzenia np. tłustych , wydłuża o prawie pięć lat - mówi dr Aleix Sala-Vila, współautor badań. - W przeciwieństwie do tego, bycie regularnym palaczem skraca oczekiwaną długość życia o 4,7 roku, tyle samo, ile się zyskuje dzięki wysokiemu poziomowi kwasów omega-3 we krwi - dodaje.
Przeanalizowano dane dotyczące poziomu kwasów tłuszczowych we krwi ponad dwóch tysięcy osób w wieku powyżej 65 lat. Zdrowie uczestników monitorowano średnio przez jedenaście lat. Autorzy chcieli sprawdzić, które kwasy tłuszczowe funkcjonują jako dobre predyktory śmierci. Wyniki pokazały, że rolę tę spełniają cztery rodzaje kwasów tłuszczowych, w tym omega-3. Co ciekawe, dwa z nich to nasycone kwasy tłuszczowe, zwykle kojarzone z , ale w tym przypadku wskazywały na dłuższą oczekiwaną długość życia. - Potwierdza się to, co ostatnio obserwujemy. Nie wszystkie nasycone kwasy tłuszczowe są szkodliwe - wyjaśnia dr Sala-Vila.
- To, co odkryliśmy, ma znaczenie. Potwierdza przekonanie, że niewielkie odpowiednie zmiany w diecie we mogą mieć znacznie silniejszy efekt niż myślimy i nigdy nie jest za późno ani za wcześnie na wprowadzenie tych zmian - zauważa dr. Sala-Vila.
Na podstawie: