09-02-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kobiety, które pozostają aktywne fizycznie i utrzymują prawidłową wartość BMI, mają niższe ryzyko zachorowania na nowotwór endometrium.
Wystarczy schudnąć, by zmniejszyć prawdopodobieństwo raka endometrium, tj. błony śluzowej macicy, mówią uczeni z American Society of Clinical Oncology.
Jak wskazują eksperci, wielu starszych ludzi sądzi, że jest dla nich zbyt późno na , bo nadwaga lub otyłość dokonały już wszystkich ewentualnych „zniszczeń". Tymczasem okazuje się, że zmniejszenie wagi w każdym wieku jest korzystne.
Rak endometrium to najczęstszy rak ginekologiczny i czwarty najczęstszy nowotwór wśród kobiet. Ponad 75 procent występuje u kobiet w wieku powyżej 55 lat.
W ramach badań przez dziesięć lat monitorowano stan zdrowia ponad 35 tysięcy kobiet w wieku 50-79 lat. Ustalono, że panie po pięćdziesiątce, które straciły ponad pięć procent masy ciała, odznaczały się średnio o 29 proc. niższym ryzykiem raka endometrium i nie miało znaczenia, w jakim konkretnie wieku schudły. Największą relatywnie profilaktykę dzięki zmniejszeniu wagi odnotowano u najbardziej pań - w przypadku utraty 5 proc. masy ciała ryzyko raka spadało o 56 proc.
Jednocześnie odkryto, że przybieranie na wadze w monitorowanym okresie zwiększało prawdopdobieństwo diagnozyraka endometrium - utycie o ponad 4,5 kg wiązało się z wyższym o 26 proc. ryzykiem nowotworu.
Ze statystyk wynika, że u 2,8 proc. kobiet w jakimś momencie ich życia rozpoznany zostanie wspomniany rodzaj raka. Jedną z najczęstszych przyczyn choroby jest zbyt duża ilość estrogenu w stosunku do progesteronu w organizmie. Ten brak równowagi hormonalnej powoduje, że śluzówka macicy staje się coraz grubsza, a to z kolei może prowadzić do wzrostu komórek nowotworowych. Poza tym chorobie sprzyja nadwaga i otyłość oraz inne elementy niezdrowego stylu życia (np. brak aktywności fizycznej).
Najpowszechniejsze symptomy tego raka obejmują: krwawienie lub upławy nie związane z okresem, ból podczas seksu, ból miednicy.
Wyniki badań opublikowano Journal of Clinical Oncology.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »