30-03-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
U ludzi, którzy tygodniowo piją co najmniej 2 litry napojów zawierających cukier lub sztuczne słodziki, wyższe jest ryzyko wystąpienia nieregularnego rytmu serca zwanego migotaniem przedsionków.
Jak odkryto również, picie jednego litra lub (lub nawet mniej) niesłodzonego soku tygodniowo, takiego jak sok pomarańczowy lub warzywny, wiązało się z niższym ryzykiem migotania przedsionków (atrial fibrillation, AFib).
W poprzednich badaniach powiązano picie z cukrzycą typu 2 i otyłością. Teraz oceniono możliwy związek między napojami słodzonymi sztucznie lub cukrem są migotaniem przedsionków. to stan, w którym serce bije nieregularnie, a to pięciokrotnie zwiększa ryzyko udaru mózgu.
- Wyniki badania nie pozwalają na jednoznaczne stwierdzenie, że jeden napój stwarza wyższe ryzyko dla zdrowia niż inny ze względu na złożoność naszej diety - zauważa Ningjian Wang z Szanghajskiej Szkoły Medycznej Uniwersytetu Jiao Tong w Szanghaju.
- Jednak w oparciu o te ustalenia zalecamy, aby ludzie, jeśli to możliwe, ograniczali lub nawet unikali napojów sztucznie słodzonych i słodzonych cukrem - dodaje.
Wnioski na podstawie danych ponad 200 tysięcy osób, którym początkowo nie dolegało migotanie przedsionków:
- w porównaniu z osobami, które nie piły żadnych słodzonych napojów, ryzyko migotania przedsionków było o 20 proc. wyższe wśród tych, którzy pili ich więcej niż 2 litry tygodniowo oraz o 10 proc. zwiększone w przypadku picia takiej ilości napojów słodzonych jedynie cukrem.
- u osób, które twierdziły, że wypijają około jednego litra czystego soku owocowego tygodniowo, ryzyko wystąpienia migotania przedsionków było o 8 proc. niższe.
- więcej sztucznie słodzonych napojów piły kobiety, osoby młodsze, ludzie z wyższym BMI i ci, którzy częściej zapadali na .
- więcej napojów słodzonych cukrem pili mężczyźni, osoby młodsze, ludzie o wyższym BMI, ci, którzy cechowali się większą częstością występowania chorób serca i ci, którzy mieli niższy status społeczno-ekonomiczny.
Palenie papierosów także mogło mieć wpływ na ryzyko - u palaczy, którzy serwowali sobie ponad dwa litry tygodniowo napojów słodzonych cukrem, ryzyko wystąpienia AFib było o 31 proc. wyższe, a nie zaobserwowano znaczącego wzrostu ryzyka u byłych palaczy ani ludzi, którzy nigdy nie palili.
- Jakkolwiek mechanizmy łączące słodzone napoje z ryzykiem migotania przedsionków są nadal niejasne, istnieje kilka możliwych wyjaśnień, w tym insulinooporność i reakcja organizmu na różne słodziki - mówi Wang. - Sztuczne słodziki w żywności i napojach obejmują głównie sukralozę, aspartam, sacharynę i acesulfam - dodaje.
Według American Heart Association brakuje dużych, długoterminowych, badań dotyczących skuteczności i bezpieczeństwa sztucznych substancji słodzących. Zauważono jednak, że napoje słodzone sztucznie mogą stanowić sposób na ograniczenie napojów słodzonych cukrem.
- Potrzeba dalszych badań nad tymi napojami, aby potwierdzić ustalenia i w pełni zrozumieć wszystkie konsekwencje zdrowotne dotyczące chorób serca i innych schorzeń. W międzyczasie najlepszym wyborem jest woda, a - jak wynika z testów - warto ograniczyć kaloryczne napoje słodzone lub ich unikać - radzi Wang.
Na podstawie:
Przeczytaj także
Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »