24-11-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Im więcej przetwrzonych produktów jesz, tym wyższe masz ryzyko problemów z sercem, ostrzegają lekarze.
Medycy z amerykańskich Centrów Kontroli i Prewencji Chorób mówią, że częste jedzenie osłabia układ sercowo-naczyniowy. Im więcej kalorii dostarczasz sobie z takiego pożywienia, tym wyższe cechuje cię prawdopodobieństwo chorób serca.
Eksperci przez pięć lat zbierali dane ponad 13 tysięcy ludzi. Uczestnicy na bieżąco informowali o tym, co jedli danego dnia. Jak się okazało, osoby, które dostarczły sobie 70 proc. całej ilości kalorii z żywności wysokoprzetworzonej, miały o połowę mniejsze szanse na dobre zdrowie serca i naczyń krwionośnych niż ludzie, których energia z jedzenia wysokoprzetworzonego stanowiła 40 proc. lub mniej całej . Każdy pięcioprocentowy wzrost energii z takich dań oznaczał osłabienie ogólnego stanu zdrowia serca i naczyń krwionośnych.
Nie jest jasne, czy istnieje bezpośrednia zależność pomiędzy wysokoprzetworzoną żywnością i chorobami serca - być może osoby, które często jedzą takie posiłki, odznaczają się jednocześnie czynnikami, które sprzyjają problemom sercowo-naczyniowym, np. palą , czy unikają aktywności fizycznej.
Przetworzone produkty już od lat podbijają rynek artykułów spożywczych, są łatwo dostępne, relatywnie niedrogie i smakują wielu ludziom. Do najczęściej kupowanej przez nas żywności wysokoprzetworzonej należą: słodkie napoje, słone (np. paluszki), ciasta, cukierki, hamburgery, chicekn nuggets, etc.
są główną przyczyną śmierci na całym świecie, stanowią powód jednej trzeciej wszystkich zgonów.