31-12-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
To, co jemy, wpływa na skład bakterii w naszych ustach. Okazuje się, że mikrobiom jamy ustnej prawdopodobnie odgrywa dużą rolę w ogólnym stanie naszego zdrowia: ma wpływ nie tylko na próchnicę i choroby przyzębia.
Niektóre produkty znacząco wpływają na mikrobiom jamy ustnej kobiet po . Większa ilość słodkich i wysokoglikemicznych pokarmów - takich jak pączki i inne wypieki, , pieczywo i jogurty - mogą nasilać zły stan zdrowia jamy ustnej i wpływać na ogólne wyniki zdrowotne seniorek.
Sprawdzono, na ile węglowodany i sacharoza, czyli cukier stołowy, są związane z różnorodnością i składem bakterii jamy ustnej w próbie u ponad 1200 kobiet po menopauzie.
Odnotowano związek między całkowitą ilością węglowodanami, ładunkiem glikemicznym i sacharozą a Streptococcus mutans, bakteriami przyczyniającymi się do próchnicy zębów i niektórych chorób sercowo-naczyniowych. Ustalono też, że Leptotrichia, bakteria związana z , ma pozytywny związek z dostarczaniem sobie cukru.
- Sprawdziliśmy, jaki wpływ na te bakterie ma ilość węglowodanów w diecie kobiet po menopauzie; wzięliśmy pod uwagę całkowite spożycie węglowodanów, poziom , disacharydów, a także prostego. Przyjrzeliśmy się również powiązaniom z ładunkiem glikemicznym - mówi dr Amy Millen z Uniwersytetu Buffalo. Jak się okazuje, węglowodany nie tylko wpływają na stan zdrowia jamy ustnej, ale i na ryzyko chorób innych części organizmu.
Na podstawie:
Menopauza - inaczej przekwitanie - nie jest chorobą, ale naturalnym procesem zachodzącym w kobiecym organizmie. Niestety, zmiany które wówczas zachodzą, zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób. czytaj dalej »