14-05-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nie tylko ilość godzin snu i rodzaj obowiązków, jakie stawia przed nami dany dzień, mają wpływ na odczuwanie zmęczenia. To, co znajdzie się na naszych talerzach, także oddziałuje na samopoczucie.
Badacze oceniali /czujność w ciągu dnia u 31 zdrowych osób w wieku 18 - 65 lat, które sypiały standardową ilość godzin. Potem przeanalizowano posiłki uczestników.
Wyższe spożycie tłuszczu wiązało się ze zwiększoną senność w ciągu dnia, podczas gdy wyższe spożycie węglowodanów było związane ze zwiększoną czujnością. Nie odnotowano związku między ilością jedzonego białka a wykazywaniem energii lub odczuwaniem zmęczenia.
Wyniki były niezależne od wieku, płci, wskaźnika masy ciała, łącznego czasu snu i poziomu spożycia kilodżuli.
Zwiększone spożycie tłuszczu ma ostry negatywny wpływ na czujność, oceniają autorzy badań. Ponieważ rozmaite badania wykazują, że współczesny styl życia wiąże się z powszechnym odczuwaniem zmęczenia - obok niedostatecznej ilości snu i szaleńczego tempa wykonywania obowiązków, odpowiada za nie niewłaściwa . Testy dowiodły, że tłuste posiłki skutkują znacznym osłabieniem czujności, co przekłada się na problemy z wykonywaniem zawodowych i rodzinnych obowiązków, a nawet zagraża bezpieczeństwu (np. w przypadku osób prowadzących pojazdy).
Co więcej, wskazują uczeni, warto pamiętać, że menu o wysokiej zawartości tłuszczu wiąże się z wyższym ryzykiem niektórych rodzajów nowotworów oraz .
Wyniki badań zaprezentowano na dorocznym spotkaniu Professional Sleep Societies Associated w Baltimore.