Strona głównaZdrowieŚwiatowa konsumpcja mięsa jest odpowiedzialna za otyłość?

Światowa konsumpcja mięsa jest odpowiedzialna za otyłość?

Według pracowników Uniwersytetu w Adelajdzie mięso we współczesnej diecie przydaje nadwyżki energii i przyczynia się do globalnego problemu otyłości.
Światowa konsumpcja mięsa jest odpowiedzialna za otyłość? [fot. Andreas Lischka from Pixabay]
Eksperci zajmujący się anatomią porównawczą i ewolucją człowieka zbadali związek między spożyciem mięsa i wskaźnikami w 170 krajach.

- Nasze odkrycia mogą być kontrowersyjne, ponieważ sugerują, że mięso przyczynia się do nasilenia problemu otyłości na całym świecie w takim samym stopniu jak cukier - mówi prof. Maciej Henneberg z Uniwersytetu w Adelajdzie.

- Dzięki analizie występowania otyłości w 170 krajach odkryliśmy, że dostępność w danym kraju wyjaśnia 50 proc. zróżnicowania poziomu otyłości, a dostępność mięsa - kolejne 50 proc. Po uwzględnieniu różnic w zamożności poszczególnych krajów (produktu krajowego brutto), spożycia kalorii, poziomu urbanizacji i aktywności fizycznej, które są głównymi przyczynami otyłości, rozpowszechnienie cukru pozostało istotnym czynnikiem, przyczyniając się do zwiększenia o 13 proc. wskaźnika otyłości, mięso zaś przyczyniło się do tego wzrostu o kolejne 13 proc.
Chociaż uważamy, że opinia publiczna powinna być wyczulona na nadmierne ilości cukru i niektórych tłuszczów w diecie, na podstawie nowych ustaleń uważamy, że białko mięsa w jadłospisie człowieka również w znacznym stopniu przyczynia się do kłopotów z nadmierną wagą - stwierdza prof. Henneberg.
- Czy nam się to podoba, czy nie, tłuszcze i węglowodany we współczesnych dietach dostarczają wystarczającej ilości energii, aby zaspokoić nasze codzienne potrzeby. Ponieważ białko jest trawione później niż tłuszcze i węglowodany, energia, jaką z niego otrzymujemy, stanowi nadwyżkę, która następnie jest przekształcana i przechowywane jako tłuszcz w ludzkim organizmie - wyjaśnia Wenpeng You, autor badań.

Jakkolwiek inni już wskazywali na związek między jedzeniem mięsa i otyłością, twierdzili, że to zawartość tłuszczu w mięsie przyczynia się do problemu. Teraz badacze sądzą, że to raczej białko znajdujące się w mięsie bezpośrednio przyczynia się do otyłości.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Pola Nadziei
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy