07-06-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sprawdzono, jak niezdrowe jedzenie wpływa na nasz nocny odpoczynek. Kiepska dieta, pełna tzw. śmieciowego jedzenia, niekorzystnie oddziaływała na głęboki sen.
- Zarówno kiepska dieta, jak i słaby sen zwiększają ryzyko rozwoju różnych chorób. Ponieważ to, co jemy, jest tak istotne dla naszego zdrowia, pomyśleliśmy, że warto byłoby sprawdzić, na ile pewne skutki zdrowotne różnych diet mogą dotyczyć snu - mówi prof. Jonathan Cedernaes z Uniwersytetu w Uppsali.
Wcześniej odkryto m. in., że dieta o większej zawartości cukru ma związek z gorszym snem. Wiadomo zaś, że sen obejmuje różne stany fizjologiczne. Jak wyjaśnia prof. Cedernaes, to, co jemy, może mieć wpływ na głęboki sen. Nasz odpoczynek składa się z różnych etapów o odmiennych funkcjach, takich jak głęboki sen, który reguluje uwalnianie hormonów. Co więcej, każdy etap spania cechuje się różnymi rodzajami aktywności elektrycznej w mózgu. Na głębokość lub integralność faz mogą wpływać rozmaite czynniki, takie jak bezsenność i starzenie się. Teraz postanowiono określić, jak znaczenie ma tu dieta.
Sen kilkunastu osób monitorowano w laboratorium. Do testów wybrano osoby, które sypiały zalecane 7 do 9 godzin na dobę. W przypadkowej kolejności uczestnicy otrzymywali zarówno zdrowe, jak i niezdrowe posiłki. Obie diety dostarczały taką samą liczbę kalorii, ta niezdrowa jednak zawierała produkty z większą ilością cukru i nasyconych oraz więcej artykułów przetworzonych. Każdy sposób odżywiania się był stosowany przez tydzień.
- Zaobserwowaliśmy, że uczestnicy spali tyle samo czasu, bez względu na stosowana dietę. Jednakże, zauważyliśmy, że głęboki sen cechował się mniejszą aktywnością wolnofalową, gdy uczestnicy jedli niezdrowe jedzenie, w porównaniu ze spożywaniem zdrowszych posiłków. Okazało się, że niezdrowa dieta skutkowała płytszym głębokim snem. Warto zauważyć, że podobne zmiany następują też wraz z wiekiem i przy problemach z bezsennością - mówi prof. Cedernaes.
Obecnie nie wiadomo, jak długotrwałe mogą być zaburzenia snu związane z niezdrową dietą. - Warto byłoby też przeprowadzić testy funkcjonalne, na przykład, ocenić wpływ na funkcję pamięci. Interesujące również byłoby zrozumienie, jak długotrwałe mogą być obserwowane efekty. Obecnie nie jest jasne, które substancje w zaburzyły - zauważa prof. Cedernaes.
Na podstawie: