Strona głównaZdrowieSkrobiowe przekąski grożą chorobami serca

Skrobiowe przekąski grożą chorobami serca

Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
Skrobiowe przekąski grożą chorobami serca [fot. Werner Weisser from Pixabay]
- Ludzie coraz bardziej zwracają uwagę na to, co i kiedy jedzą. Sprawdziliśmy wpływ różnych produktów spożywanych podczas określonych posiłków - mówi prof. Ying Li z Uniwersytetu Medycznego w Harbinie w Chinach.

Przejrzano gromadzone przez ponad dekadę dane dotyczące ponad 20 tysięcy ludzi, aby ocenić wzorce żywieniowe wszystkich posiłków. Pod uwagę wzięto, jakie rodzaje żywności jedzono w ramach różnych posiłków. Wyróżniono trzy główne wzorce: typ „zachodni", bogate w skrobię i posiłek owocowy.

Główne przekąski, po jakie sięgali uczestnicy, były zbożowe, skrobiowe, owocowe i mleczne. Zachodni styl odżywiania się cechuje się wyższą zawartością tłuszczu i .

Jak odkryto:
  • jedzenie „zachodniego" obiadu (zawierającego dużo produktów z rafinowanego zboża oraz serów i wędlin) wiązało się z 44-procentowym wzrostem ryzyka śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych;
  • obiad owocowy oznaczał o 34 proc. zmniejszone z powodu c;
  • jedzenie obiadu na bazie warzyw wiązało się ze zmniejszeniem odpowiednio o 23 i 31 proc. ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny;
  • regularne serwowanie sobie przekąski bogatej w skrobię po dowolnym posiłku wiązało się ze wzrostem ryzyka przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny o 50-52 proc. i ryzykiem zgonu z powodu chorób o 44-57 proc.
- Nasze wyniki wykazały, że i ilość i czas jedzenia różnych rodzajów żywności są równie istotne dla utrzymania optymalnego zdrowia. Wytyczne żywieniowe i strategie interwencyjne powinny uwzględniać optymalne pory posiłków w ciągu dnia - mówi prof. Li.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Hospicja.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy