23-09-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
- Ludzie coraz bardziej zwracają uwagę na to, co i kiedy jedzą. Sprawdziliśmy wpływ różnych produktów spożywanych podczas określonych posiłków - mówi prof. Ying Li z Uniwersytetu Medycznego w Harbinie w Chinach.
Przejrzano gromadzone przez ponad dekadę dane dotyczące ponad 20 tysięcy ludzi, aby ocenić wzorce żywieniowe wszystkich posiłków. Pod uwagę wzięto, jakie rodzaje żywności jedzono w ramach różnych posiłków. Wyróżniono trzy główne wzorce: typ „zachodni", bogate w skrobię i posiłek owocowy.
Główne przekąski, po jakie sięgali uczestnicy, były zbożowe, skrobiowe, owocowe i mleczne. Zachodni styl odżywiania się cechuje się wyższą zawartością tłuszczu i .
Jak odkryto:
- jedzenie „zachodniego" obiadu (zawierającego dużo produktów z rafinowanego zboża oraz serów i wędlin) wiązało się z 44-procentowym wzrostem ryzyka śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych;
- obiad owocowy oznaczał o 34 proc. zmniejszone z powodu c;
- jedzenie obiadu na bazie warzyw wiązało się ze zmniejszeniem odpowiednio o 23 i 31 proc. ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny;
- regularne serwowanie sobie przekąski bogatej w skrobię po dowolnym posiłku wiązało się ze wzrostem ryzyka przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny o 50-52 proc. i ryzykiem zgonu z powodu chorób o 44-57 proc.
- Nasze wyniki wykazały, że i ilość i czas jedzenia różnych rodzajów żywności są równie istotne dla utrzymania optymalnego zdrowia. Wytyczne żywieniowe i strategie interwencyjne powinny uwzględniać optymalne pory posiłków w ciągu dnia - mówi prof. Li.
Na podstawie: