31-10-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko doświadczania bólu u osób z takimi problemami, jak cukrzyca lub otyłość.
Co więcej, jak odkryto na Uniwersytecie Teksańskim, zmiany w diecie mogą istotnie zmniejszyć, a nawet zahamować odczuwanie bólu spowodowanego stanami zapalnymi (takimi jak: zapalenie stawów, uraz lub zabieg chirurgiczny), a także bólu neuropatycznego, takiego jak przy cukrzycy.
Można chronić się przed przewlekłym bólem poprzez prostą zmianę diety lub opracowanie leków blokujących uwalnianie niektórych kwasów tłuszczowych w organizmie, mówią eksperci.
Przewlekły ból to główna przyczyna niepełnosprawności na całym świecie. Jakkolwiek często zaleca się zmniejszenie tłuszczu w diecie w leczeniu cukrzycy, zaburzeń autoimmunologicznych i chorób sercowo-naczyniowych, jego wpływ na stany bólowe jest słabo znany.
Zbadano rolę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w stanach bólowych u ludzi i myszy. Jak odkryto, typowe stosowane na Zachodzie diety bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 były istotnym czynnikiem ryzyka zarówno zapalnego, jak i neuropatycznego.
Tłuszcze omega-6, znajdujące się głównie w produktach zawierających oleje roślinne, przynoszą pewne korzyści. Jednak zachodnie diety sprzyjające cechują się znacznie wyższym poziomem tych kwasów (mowa o chipsach kukurydzianych czy krążkach cebulowych), niż zdrowych tłuszczów omega-3 (których wysoki poziom jest w rybach, siemieniu lnianym, czy orzechach włoskich).
Ogólnie rzecz ujmując, niezdrowe jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczów omega-6 to między innymi przetworzone przekąski, fast food, ciasta oraz tłuste mięso.
Jak odkryto, zmiana diety, zwłaszcza polegająca na obniżeniu poziomu omega-6 i zwiększeniu omega-3, znacznie zmniejszyła dolegliwości bólowe. Co więcej, poziomy w skórze pacjentów z bólem w neuropatii cukrzycowej typu 2 były silnie związane z deklarowanym przez chorych poziomem bólu i potrzebą przyjmowania .
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »