08-04-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kobiety, które jedzą ryby dwa razy w tygodniu, rzadziej doświadczają utraty słuchu.
Uczeni z Brigham and Women's Hospital w Bostonie zbadali wpływ kwasów , w które bogate są tłuste ryby, na zdolność słyszenia. Okazało się, że dwie porcje tygodniowo stanowią dobrą ochronę przed .
W badaniach wzięło udział ponad 65 tysiecy kobiet, które zdały szczegółowe relacje ze swej codziennej diety. Zdrowie uczestniczek monitorowano przez osiem lat. Okazało się, że panie, które jadały co najmniej dwie porcje ryb w tygodniu, odznaczały się o 20 procent niższym ryzykiem utraty słuchu w porównaniu do pań, które unikały rybnych dań.
Zmniejszone ryzyko utraty słuchu zapewniały takie ryby, jak łosoś, makrela, sardynki i tuńczyk. Podobnie ochronnie działały krewetki, homary i przegrzebki.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mają kluczowe znaczenie dla podstawowych procesów zachodzących w naszym organizmie, w tym dla krzepnięcia krwi i ochrony przed . Teraz do tej listy można dodać również ochronę słuchu.
Potrzeba dalszych badań, aby ustalić dokładne mechanizmy, dzięki którym kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają zapobiegać utracie słuchu. Uczeni sądzą jednak, że składniki temogą zwiększać przepływ krwi do ślimaka, części ucha, która jest niezbędna dla dobrego słuchu.
Wyniki badań pzredstawiono w American Journal of Clinical Nutrition.