Strona głównaZdrowieRośliny strączkowe pomagają schudnąć

Rośliny strączkowe pomagają schudnąć

Jeśli walczysz z nadwagą, dołącz do jadłospisu rośliny strączkowe - pomogą odzyskać prawidłowy BMI.
Rośliny strączkowe pomagają schudnąć [Rośliny straczkowe, © saschanti - Fotolia.com] Uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze mają dobre informacje dla wszystkich, którzy chcą schudnąć. Wystarczy częściej serwować sobie , by proces utraty na wadze był łatwiejszy. Produkty tego rodzaju dają poczucie takiego nasycenia jak po zjedzeniu wołowiny czy wieprzowiny, a posiłki z ich zawartością są mniej kaloryczne.

Rośliny strączkowe stanowią alternatywne źródło białka (względem tego mięsnego), więc pozwalają zmniejszyć ilość mięsa w diecie, co przekłada się na lepszy ogólny stan zdrowia (typowa współczesna dieta zawiera zbytnie ilości mięsa, szczególnie ) i jest korzystne, jeśli chodzi o wartości odżywcze.

Aby zyskać najwięcej dietetycznych korzyści, warto zorganizować swoje menu tak, by 50 proc. ogólnej ilości białka w nim było pochodzenia roślinnego. Rośliny strączkowe tymczasem stanowią bogate źródło białka. Poza tym jeśli będziesz je sobie regularnie serwować, masz większe szanse na pozbycie się .

Badacze porównali wpływu na poczucie nasycenia różnych dań z roślin strączkowych (fasoli i grochu) lub mięsa (wołowiny i wieprzowiny). Okazało się, że potrawy na bazie tych pierwszych lepiej zaspokajały głód i podczas następnego posiłku uczestnicy, którzy je zjedli, serwowali sobie potrawy o 12 proc. kaloryczne niż pozostali.

Jak mówią autorzy, efekt nasycenia daje znajdujący się obficie w błonnik, które z kolei brak w mięsie. Poza tym rośliny te mają dużo białka, które także skutecznie i na długo zaspokaja głód.

Skutek jedzenia większej ilości fasoli czy grochu na wagę jest zatem oczywisty - im bardziej dana potrawa nasyca, tym łatwiej jest uniknąć „dietetycznych pokus", stąd efektywniej stosuje się menu mające opracowane w celu .

O badaniach napisano w czasopiśmie Food & Nutrition.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć