23-12-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli walczysz z nadwagą, dołącz do jadłospisu rośliny strączkowe - pomogą odzyskać prawidłowy BMI.
Uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze mają dobre informacje dla wszystkich, którzy chcą schudnąć. Wystarczy częściej serwować sobie , by proces utraty na wadze był łatwiejszy. Produkty tego rodzaju dają poczucie takiego nasycenia jak po zjedzeniu wołowiny czy wieprzowiny, a posiłki z ich zawartością są mniej kaloryczne.
Rośliny strączkowe stanowią alternatywne źródło białka (względem tego mięsnego), więc pozwalają zmniejszyć ilość mięsa w diecie, co przekłada się na lepszy ogólny stan zdrowia (typowa współczesna dieta zawiera zbytnie ilości mięsa, szczególnie ) i jest korzystne, jeśli chodzi o wartości odżywcze.
Aby zyskać najwięcej dietetycznych korzyści, warto zorganizować swoje menu tak, by 50 proc. ogólnej ilości białka w nim było pochodzenia roślinnego. Rośliny strączkowe tymczasem stanowią bogate źródło białka. Poza tym jeśli będziesz je sobie regularnie serwować, masz większe szanse na pozbycie się .
Badacze porównali wpływu na poczucie nasycenia różnych dań z roślin strączkowych (fasoli i grochu) lub mięsa (wołowiny i wieprzowiny). Okazało się, że potrawy na bazie tych pierwszych lepiej zaspokajały głód i podczas następnego posiłku uczestnicy, którzy je zjedli, serwowali sobie potrawy o 12 proc. kaloryczne niż pozostali.
Jak mówią autorzy, efekt nasycenia daje znajdujący się obficie w błonnik, które z kolei brak w mięsie. Poza tym rośliny te mają dużo białka, które także skutecznie i na długo zaspokaja głód.
Skutek jedzenia większej ilości fasoli czy grochu na wagę jest zatem oczywisty - im bardziej dana potrawa nasyca, tym łatwiej jest uniknąć „dietetycznych pokus", stąd efektywniej stosuje się menu mające opracowane w celu .
O badaniach napisano w czasopiśmie Food & Nutrition.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »