02-02-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie między posiłkami może być częścią zdrowego stylu życia, ale tylko jeśli wybierze się zdrowe przekąski, tj. bogate w błonnik i zawierające małe ilości tłuszczu, cukru i soli.
Dobre przekąski pomagają utrzymać wysoki poziom energii poprzez stabilizację poziomu cukru we krwi i niedopuszczanie do odczuwania silnego głodu. Odczuwanie zbyt dużego głodu bowiem prowadzi do przejadania się.
Podstawowe zasady sięgania po dobre przekąski to:
- jedzenie pieczywa bogatego w błonnik lub o niskim indeksie glikemicznym;
- łączenie węglowodanów z porcją białka;
- jedzenie roślin strączkowych i orzechów, aby ustabilizować poziom cukru we krwi;
- spożywanie mleka i produktów mlecznych niskiej zawartości tłuszczu;
- spożywanie owoców, które cehcujuą się niskim indeksem glikemicznym.
Oprócz przekąszania, poleca się picie odpowiedniej ilosci płynów. Dzięki temu zmniejsza się głód i osłabia ochota na przekąski. Ponadto woda pomaga oczyszczać organizm.