21-07-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Według starej zasady „śniadanie powinno być królewskie, obiad książęcy, a kolacja żebracza”. Pierwszy posiłek w ciągu dnia stanowi bazę dla naszego prawidłowego funkcjonowania i chroni nas przed atakami głodu, zaspokajanymi najczęściej czymś słodkim.
Także osoby, które się odchudzają nie powinny rezygnować ze śniadania. Solidny posiłek na początku dnia pozwala wytrwać w dietetycznym rygorze. Śniadanie powinno się zjeść w godzinę po przebudzeniu, ponieważ właśnie wtedy uczucie głodu i produkcja soków trawiennych są największe. Doskonałym pomysłem na takie śniadanie jest porcja płatków kukurydzianych zalanych zimnym lub gorącym mlekiem, a jeszcze lepiej - z naturalnym jogurtem.
Płatki tego rodzaju powstają na bazie mąki kukurydzianej, która charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w żywieniu szczególnie w diecie bezglutenowej. Duża wartość dietetyczna tej mąki jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego, który jako niestrawny węglowodan ułatwia proces trawienia. Mąka kukurydziana zawiera też znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas.