15-09-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Więcej nasion, suszonych owoców i orzechów w diecie to lepsze zdrowie serca i całego układu krążenia.
Zawarte w i nasionach składniki chronią serce przed problemami zdrowotnymi. Do tego trzeba ograniczyć ilość mięsa w diecie, a wtedy profilaktyka przed będzie skuteczna.
Z ostatnich eksperckich rekomendacji wynika, że warto zmniejszyć ilość w diecie na rzecz mięsa białego, czyli drobiu, co ograniczy dawkę niezdrowego tłuszczu i odciąży układ krążenia. Co więcej, powszechnie wiadomo już, że prozdrowotne właściwości mają też . Teraz uczeni z Loma Linda University postanowili ocenić wpływ białka na ryzyko problemów sercowo-naczyniowych.
W badaniu przeanalizowano dane dotyczące nawyków żywieniowych 81 tysięcy osób. Okazało się, że wskaźnik chorób sercowo-naczyniowych był o 60 proc. wyższy wśród uczestników, którzy jedli duże ilości białka mięsnego, a zmniejszył się o 40 proc. wśród tych, którzy regularnie serwowali sobie orzechy i nasiona. Żadnego znaczącego związku nie odnotowano pomiędzy występowaniem chorób serca i jedzeniem przetworzonej żywności, roślin strączkowych, owoców oraz warzyw.
Związki pomiędzy białkiem z mięsa i orzechów oraz nasion a stanem układu sercowo-naczyniowego są istotne i nie można ich przypisać innym składnikom odżywczym. Zdrowa dieta powinna zawierać źródła białka, przy czym należy ograniczyć mięso, a zwiększyć ilość orzechów i nasion - białko roślinne daje korzystniejszy efekt, piszą autorzy badań.
Choroby sercowo-naczyniowe od jakiegoś czasu są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów.
Wyniki badań są dostępne w International Journal of Epidemiology
Na podstawie: