Strona głównaZdrowieNowa propozycja dietetyków: kolorowy talerz zamiast piramidy żywieniowej

Nowa propozycja dietetyków: kolorowy talerz zamiast piramidy żywieniowej

Opracowana przez ekspertów dziewiętnaście lat temu piramida żywieniowa miała stanowić optymalny model odżywiania. Teraz dietetycy uznali taki schemat menu za przestarzały i stworzyli nowe rozwiązanie - kolorowy talerz.
Nowy diagram o nazwie My Plate („Mój talerz"), został zaprezentowany 2. czerwca przez Pierwszą Damę Michelle Obamę, Sekretarza Rolnictwa Stanów Zjednoczonych Toma Vilsacka i Naczelną Lekarkę Publicznej Służby Zdrowia Reginę Benjamin na konferencji prasowej w stolicy USA.

fot. ChooseMyPlate.govTalerz jest podzielony na cztery kolorowe sektory: czerwony oznacza owoce, zielony -warzywa, pomarańczowy - produkty zbożowe, zaś fioletowy - produkty białkowe. Mniejsze, niebieskie pole obok talerza jest przeznaczone na nabiał.

Celem kampanii „My Plate" jest uczynienie zdrowego odżywiania się łatwiejszym, a przez to bardziej dostępnym dla większej liczby ludzi. Kolorowy talerz to nieskomplikowany graficzny rozkład określonych elementów żywienia, który daje wyobrażenie o tym, jaka powinna być ilość danego produktu w posiłku. - Rodzice nie mają czasu, by zmierzyć się dokładnie 3 uncje białka - powiedziała Michelle Obama - Jednak musimy znaleźć chwilę na to, by kontrolować, co jest na talerzach naszych dzieci - dodał.

Piramidę żywności wprowadzono w 1992 roku, zmodyfikowano ją w 2005 r. Ostatnio jednak schemat ten był szeroko krytykowany przez ekspertów w dziedzinie zdrowia jako zbyt skomplikowany i kłopotliwy. Podawał bowiem zbyt wiele faktów dotyczących żywienia na raz i utrudniał konsumentom identyfikację najlepszych wyborów.

Jak wyjaśnił Tom Vilsack, My Plate został zaprojektowany tak, aby zapewnić konsumentom prosty, łatwy do naśladowania obraz proporcji poszczególnych grup żywności, które powinny znaleźć się na talerzach. Z obrazka jasno wynika, że owoce i warzywa powinny stanowić połowę talerza. Białko powinno być najmniejszą częścią posiłku, a produkty ziarniste należy sobie serwować w nieznacznie większej ilości.

Diagram w kształcie talerza jest wizualną reprezentacją najnowszego zestawu wytycznych żywieniowych wydanych w styczniu przez Departament Rolnictwa (Agriculture Department lub USDA) oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej USA (United States Department of Health and Human Services). Zalecenia te obejmują ograniczenie spożycia soli, jedzenie mniejszych porcji i picie wody zamiast słodzonych napojów. Sugerują również wypełnienie połowy każdego talerza z posiłkiem owocami i warzywami.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy