Strona głównaZdrowieNie tylko rzepak i soja - oliwy i oleje na naszych stołach

Nie tylko rzepak i soja - oliwy i oleje na naszych stołach

Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.
Jaką oliwę bądź olej wybrać? Zależy to od wielu czynników: dania, które chcemy przygotować, smaków, jakie preferujemy w kuchni, a nawet kwoty, jaką chcemy na nie przeznaczyć.

Oliwa extra vergine to produkt najwyższej jakości - jest ona zarówno najzdrowsza, jak i najsmaczniejsza. Występuje w kilku różnych odmianach, które możemy dobierać w zależności od preferencji i potrzeb.

Oliwa extra vergine jest uzyskiwana z tłoczenia świeżych oliwek, nie podlega żadnym procesom chemicznym. Jej kwasowość musi wynosić poniżej 0,8 g na 100g. To najbardziej pożądana oliwa kulinarna - idealnie nadaje się do przyrządzania sałatek, sosów i dressingów. Występuje w bardzo wielu różnych odmianach smakowych, różniących się barwą, smakiem, zapachem czy gęstością, zależnie od rodzaju oliwek, z jakich została wytłoczona. Obecnie można wybierać w bardzo licznych jej gatunków - od pikantnych i zdecydowanych w smaku po delikatne, nie zmieniające charakterystyki potraw.

Niektóre oliwy można kupić jedynie przez kilka miesięcy w roku - dostępne są one od razu po rozpoczęciu zbiorów oliwek. Oliwy takie oprócz ciekawego smaku i aromatu niosą też walory zdrowotne - zazwyczaj nie podlegają procesowi filtracji i zawiera korzystne dla ludzkiego organizmu antyutleniacze. Należy jednak bardzo dokładnie przestrzegać wskazówek ich przechowywania.

Coraz większą popularnością cieszą się także oliwy ekologiczne. Do ich wytworzenia używa się wyłącznie naturalnych metod.

© inacio pires - Fotolia.comA co, jeżeli chcemy nieco urozmaicić przygotowywane przez nas potrawy? Do tego celu warto użyć oliw smakowych. Do wyboru mamy między innymi czosnek i chilli (dla amatorów pikantnych potraw) lub cytrynę - dla tych, którzy wolą subtelny smak dań, a także różnorodne zioła.

Jaka oliwa będzie idealna do różnego rodzaju wypieków, takich jak na przykład muffinki, popularne ostatnio w naszym kraju? Do tego celu warto wykorzystać oliwę stanowiącą połączenie połączenie oliwy rafinowanej i oliwy extra vergine. Nadaje się nie tylko do pieczenia ciast i ciasteczek - możemy zastąpić nią masło lub margarynę w wielu innych potrawach. Dzięki temu potrawy będą niezwykle smaczne i chrupiące.

Jeżeli, wybierając oliwę, kierujemy się przede wszystkim ceną, warto zwrócić uwagę na oliwę popularnie zwaną sansą. Nie posiada ona specjalnych zdrowotnych właściwości oliwy z oliwek extra vergine, gdyż została ich pozbawiona w wyniku procesu rafinacji, natomiast może idealnie zastąpić w kuchni popularne tłuszcze, gdyż nadal posiada wysoki punkt spalania - do 220˚C.

W kuchni możemy wykorzystać także tradycyjne oliwy i oleje, tłoczone z innych roślin. Zarówno do grillowania, jak i do pieczenia czy smażenia bardzo często używa się oleju wytwarzanego z pestek winogron. Nie każdy wie, że ma on nie tylko walory smakowe, ale także właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Cechuje się bowiem niską zawartością tłuszczów nienasyconych, wysoką natomiast - kwasu linolowego, obniżającego poziom „złego cholesterolu" we krwi. Oprócz tego olej z pestek winogron stanowi bogate źródło witaminy E - składnika wielu kosmetyków odmładzających. Dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi nie zmienia smaku przyrządzanej potrawy.

Gdy chcemy, by nasza sałatka miała niepowtarzalny smak, przyrządźmy do niej odpowiedni dressing. Idealny do jego przygotowania będzie olej ryżowy o wyczuwalnym posmaku migdałów. Jego smak jest jednak bardzo łagodny i nie przenika do potraw. Oprócz tego olej ten zawiera witaminę E i antyutleniacz zapobiegający zawałom serca - gamma-oryzanol. Dzięki temu, jedząc ulubioną sałatkę, nie musimy martwić się o zdrowie. Olej ryżowy jest szczególnie polecany do smażenia ze względu na wysoki punkt spalania, który pozwala bezpiecznie smażyć nawet w wysokich temperaturach. Można więc wykorzystywać go w orientalnych daniach typu stir-fry.

Jak widać, w szerokiej gamie zdrowych oliw i olejów znajdzie się coś zarówno dla amatorów zup, jak i dań z grilla czy ciasteczek. Odpowiedni produkt znajdą dla siebie także miłośnicy niskich cen, zdrowego odżywiania i osoby dbające o środowisko.



Katalog konsumencki: zobacz i oceń

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy