16-03-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby, które dodają do diety większe ilości oliwy z oliwek, mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z takich powodów, jak: choroby układu krążenia, rak i choroby neurodegeneracyjne. Co istotne, sięganie po oliwę zamiast tłuszczu zwierzęcego także dawało podobny efekt ochronny.
- Obecność w diecie zostało powiązane z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, jednak jej związek z przedwczesną śmiercią był niejasny - mówi Marta Guasch-Ferré z Harvard Chan School. - Ustalenia potwierdzają zalecenia dietetyczne dotyczące zastępowania tłuszczów zwierzęcych olejami roślinnymi, by zapobiec chorobom przewlekłym i przedwczesnej śmierci - dodaje.
Kilkadziesiąt tysięcy osób regularnie badano i pytano, jak często używają oliwy z oliwek w sosach sałatkowych, dodają do chleba lub innych produktów, a także stosują do pieczenia lub . Osoby, w których diecie oliwy z oliwek było najwięcej (więcej niż siedem gramów dziennie), w badanym okresie miały o 19 proc. niższe ryzyko zgonu z różnych przyczyn i szczególnie z powodu problemów sercowo-naczyniowych, o 17 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu raka, o 29 mniejsze zagrożenie śmiercią w wyniku chorób neurodegeneracyjnych i o 18 proc. niższe prawdopodobieństwo śmierci w wyniku chorób układu oddechowego w porównaniu z osobami, które rzadko sięgali po oliwę. W porównaniu z , masłem, majonezem lub tłuszczem mlecznym, stosowanie oliwy z oliwek wiązało się z niższym ryzykiem śmierci w badanym okresie, choć nie zaobserwowano istotnego zmniejszenia zagrożenia zgonem biorąc pod uwagę inne oleje roślinne.
- Medycy powinni doradzać pacjentom, aby zastępowali niektóre tłuszcze, takie jak margaryna i masło, oliwą z oliwek, aby poprawić swoje zdrowie - uważa Guasch-Ferré.
Na podstawie: