30-12-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
- Określone mogą prowadzić do wolniejszego tempa pogorszenia funkcji poznawczych. Coś tak prostego, jak jedzenie większej ilości owoców i warzyw oraz picie więcej herbaty, jest łatwym sposobem pomoc samemu sobie w utrzymaniu zdrowia mózgu - mówi dr Thomas M. Holland, MD Rush University Medical Center w Chicago.
Flawonole to rodzaj flawonoidów, grupy fitozwiązków występujących w barwnikach roślinnych i znanych ze swojego korzystnego wpływu na zdrowie.
W badaniu wzięło udział niemal tysiąc osób w średnim wieku 81 lat i początkowo wszyscy byli wolni od demencji. Każdego roku uczestnicy wypełniali ankietę dotyczącą tego, jak często jedli określone produkty spożywcze. Corocznie byli też poddawani testom poznawczym i pamięciowym, które obejmowały m. in. przypominanie list słów, zapamiętywanie liczb i układanie ich we właściwej kolejności. Uwzględniono też inne czynniki stanu poznawczego, takie jak poziom wykształcenia, a także czas poświęcany na aktywność fizyczną i umysłową (czytanie i granie w gry). Badanych monitorowano średnio przez siedem lat.
Kiedy uwzględniono rozmaite czynniki, które mogą wpływać na tempo osłabiania , takie jak: wiek, płeć i palenie papierosów, odkryto, że wynik zdolności poznawczych osób, które dostarczały sobie najwięcej flawonoli, spadał o wiele wolniej niż u ludzi o najmniejszej ilości tych związków w menu. Prawdopodobnie jest to spowodowane właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi flawonoli.
Do najbogatszych źródeł różnych grup falwonoli należą: , fasola, herbata, szpinak, brokuły, , jabłka, herbata, pomarańcze, gruszki, , wino i sos pomidorowy.
Na podstawie: