26-06-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jednym z odkryć naukowych ostatnich lat jest wskazanie ważnej roli warzyw i owoców w naszej codziennej diecie. Okazuje się jednak, że jemy ich za mało, rezygnując z bogactwa naturalnych wartości odżywczych na rzecz niezdrowej, wysoko przetworzonej żywności.
Wymuszany przez współczesną cywilizację szybki i niewłaściwy tryb życia, w tym palenie papierosów, nieodpowiednia struktura diety, nieregularny sposób odżywania się i brak aktywności fizycznej to podstawowe czynniki pogarszające nasz stan zdrowia. Przyzwyczajeni do ciężkostrawnych, często jedzonych w biegu posiłków zapominamy o ważnej roli, jaką w naszej codziennej diecie powinny mieć świeże warzywa i owoce. Naukowcy biją na alarm, chcąc zwrócić naszą uwagę na zawartą w nich ochronną moc, zdolną znacznie zmniejszyć ryzyko występowania poważnych chorób cywilizacyjnych i innych schorzeń. Zwróćmy więc uwagę na opracowane przez nich najnowsze zasady zdrowego odżywania – najważniejsza wśród nich każe nam tak komponować naszą codzienną dietę, by znalazło się w niej 5 porcji świeżych owoców lub warzyw.
Jedna porcja oznacza jeden świeży, duży owoc lub kilka drobniejszych. A więc – jedno jabłko, gruszka, mango, brzoskwinia lub kilka śliwek, truskawek bądź odpowiednia ilość porzeczek lub malin. Każda z nich będzie niezastąpionym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, a także wielu innych cennych substancji koniecznych dla zachowania zdrowia. Owocową porcję możemy zastąpić także szklanką soku wysokiej jakości, jak najmniej przetworzonego i nie dosładzanego.