11-09-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Maliny i jeżyny - powszechne w Europie Środkowej - nazywane są superjedzeniem ze względu na ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające.
Jeśli chodzi o zdrową żywność, owoce jagodowe znajdują się na szczycie listy. Zawierają silne , które osłabiają lub nawet odwracają działanie wolnych rodników - naturalnych produktów ubocznych wytwarzania energii, które mogą siać spustoszenie w organizmie i są ściśle powiązane z wyższym ryzykiem , raka, , udaru lub chorób układu oddechowego.
Nic dziwnego zatem, że zalety są wychwalane w kolejnych badaniach. Szczególnie egzotyczne jagody Goji, Acerola lub Acai trafiają na pierwsze strony jako superjedzenie, ale dla dbającego o zdrowie europejskiego konsumenta rodzime owoce jagodowe mogą być jeszcze bardziej atrakcyjne. Jak pokazują badania ekspertów z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, czarne maliny uprawiane w Europie Środkowej wykazują większe korzyści zdrowotne niż ich bardziej znani kuzyni - maliny czy jeżyny.
Grupa uczonych zmierzyła zawartość fenoli i antocyjanów w malinach czarnych, malinach czerwonych i jeżynach, oceniając ich potencjał przeciwutleniający i korzyści zdrowotne. Potwierdzono, że aktywność przeciwutleniająca produktów naturalnych jest bezpośrednio powiązana z ich właściwościami prozdrowotnymi.
Okazuje się, że ilość przeciwutleniaczy w malinach czarnych była trzykrotnie większa niż w pozostałych badanych owocach. Co ciekawe, dawka ta była jeszcze wyższa w przypadku fenoli lub antocyjanów - przy czym czarne maliny przewyższały swoich „kuzynów" o ponad 1000 proc. Co jednak najciekawsze, wydaje się, że czarne maliny charakteryzują się wyższą zawartością metabolitów wtórnych, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka, co udowodniono naukowo.
Uprawiana w Europie Środkowej odmiana malin czarnych dała większe korzyści zdrowotne niż maliny i jeżyny. Ponieważ nie ma znaczącej różnicy w owocach zbieranych latem i jesienią, powinny być stałym elementem naszej diety przez cały sezon, uważają uczeni.
Na podstawie: