Strona głównaZdrowieKwasy omega-3 na wiosnę

Kwasy omega-3 na wiosnę

Po długiej i mroźnej zimie z radością powitaliśmy wiosnę. Wiosna to pora roku, która pozytywnie wpływa na naszą psychikę i pobudza nas do działania. Niektórzy zaczynają uprawiać sport, inni rozpoczynają dietę, aby przed latem zgubić kilka kilogramów. Nasze menu jest nadal ubogie w świeże owoce i warzywa, a dostępne „nowalijki” zawierają często więcej nawozów i sztucznych dodatków niż witamin. W tym czasie należy zadbać o osłabiony po zimie organizm.
Kwasy omega-3 niezbędne dla zdrowia i urody

Wiosną szczególnie ważne jest, aby wzmocnić organizm, dostarczając mu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów. Ale to nie jedyne składniki ważne dla naszego zdrowia. Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są one częścią składową każdej komórki naszego ciała. Niestety organizm człowieka nie potrafi ich samodzielnie syntezować i dlatego muszą być one dostarczane z pożywieniem.

Kwasy omega-3 mają bardzo wszechstronne działanie. Wzmacniają organizm, wspierają jego system odpornościowy, mają pozytywny wpływ na układ krwionośny, a także na funkcjonowanie mózgu, czyli naszą sprawność intelektualną. Lista korzyści płynących z właściwości kwasów omega- 3 jest naprawdę długa. Wiedza o nich też staje się coraz bardziej powszechna, dzięki kolejnym badaniom i doniesieniom naukowym. Dlatego też warto włączyć kwasy omega-3 do codziennego jadłospisu.

Najbogatszym naturalnym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś, tuńczyk etc.). Większość z nas spożywa je jednak w niewystarczających ilościach. Wieloośrodkowe ogólnopolskie badanie – projekt WOBASZ (2005r.) wskazuje na bardzo niskie spożycie ryb morskich przez Polaków. Niemal 80% Polaków je ryby raz w tygodniu lub rzadziej, w niektórych województwach (np. świętokrzyskim) średnie spożycie ryb morskich jest bliskie zeru.

Jak to robią w Norwegii

Krajem przodującym w produkcji preparatów omega-3 jest Norwegia. Norwegowie są liderami jeśli chodzi o programy bezpieczeństwa żywieniowego. Przywiązują szczególna wagę do jakości żywności, a produkty pozyskiwane z ryb są pod ciągłym nadzorem na mocy nowych programów bezpieczeństwa żywieniowego i pod kontrolą Norweskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywieniowego. Kontrola dotyczy wszystkich etapów produkcji żywności.

Głównym celem norweskich rządowych programów prozdrowotnych jest dbanie o dobrą kondycję i samopoczucie obywateli poprzez szeroko pojętą profilaktykę i promowanie tzw. zdrowego stylu życia, ze szczególnym zwróceniem uwagi na dietę.

Najnowszym trendem mającym na celu poprawę zdrowia obywateli w Norwegii jest stosowanie suplementacji witamin i minerałów wraz z jednoczesnym przyjmowaniem kwasów omega-3.

Zwrócono uwagę na pozytywny wpływ kwasów omega-3 na odporność, układ krwionośny i nerwowy. Zauważono, że niedobory kwasów omega-3 zwiększają m.in. częstotliwość występowania depresji.

Przez ostatnie dwadzieścia lat długość życia Norwegów regularnie się wydłuża: obecnie kobiety osiągają średnio wiek 81,4 lat, a mężczyźni dożywają 76 lat. Na przestrzeni ubiegłego wieku średnia długość życia w Norwegii wzrosła o 27 lat. To kraj w Europie, w którym najwięcej osób dożywa wieku 100 lat w pełnym zdrowiu.

www.triomar.pl

Tagi: omega-3

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy