28-03-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby dbające o swoją dietę powinny zwracać szczególną uwagę na ilość niezdrowych produktów w jadłospisie, ale mogą się zrelaksować, jeśli chodzi o zdrowsze opcje.
- Jakkolwiek samokontrola jest zwykle postrzegana jako walka między siłą woli a pragnieniami, ludzie nie mogą całkowicie polegać na tej pierwszej, aby kontrolować swoje jedzenie. Muszą także stwarzać sytuacje, które sprawią, że stracą zainteresowanie określonymi daniami. Jednym ze sposobów jest lepsze monitorowanie wielkości i ilości produktów niedietetycznych - mówi Joseph P. Redden u Uniwersytetu Minnesoty.
Niektórzy potrafią wykazać się dużą samokontrolą, jeśli chodzi o swoją dietę, podczas gdy miliony innych nie mogą powstrzymać się od nadmiernego niezdrową żywnością, taką jak ciasteczka i inne . Czy ci pierwsi mają większą siłę woli? A może po prostu szybciej uzyskują ?
W serii testów odkryto, że ludzie, którzy skutecznie kontrolują swoją dietę, jedzą mniej niezdrowej żywności, ponieważ szybciej czują się syci.
W jednym z badań grupę konsumentów poproszono o zjedzenie zdrowej lub niezdrowej . Część uczestników poproszono też o policzenie, ile razy przełykali kęsy serwowanego im produktu.
Jak się okazało, ci, którzy liczyli, ile razy przełykali, byli szybciej byli usatysfakcjonowani, nawet jeśli poza tym mieli niski poziom samokontroli.
- Osoby na diecie powinny skupiać się na ilości niezdrowych posiłków, ale nie na ilości zdrowej żywności. Monitorowanie tej ostatniej może w rzeczywistości przynieść efekt przeciwny do zamierzonego. Sekretem sukcesu jest wiedza, kiedy dozorować swoje odżywianie - mówią autorzy.
Na podstawie: