Strona głównaZdrowieWysokoprzetworzone jedzenie powinno być uznane za uzależniające?

Wysokoprzetworzone jedzenie powinno być uznane za uzależniające?

Według międzynarodowego zespołu ekspertów czas zmienić sposób myślenia o żywności ultraprzetworzonej.
Wysokoprzetworzone jedzenie powinno być uznane za uzależniające?
- Istnieją dowody na to, że określona żywność może . Uznając, że niektóre rodzaje przetworzonego jedzenia mają właściwości substancji uzależniających, możemy przyczynić się do poprawy zdrowia na świecie - uważa profesor psychologii Ashley Gearhardt z Uniwersytetu Michigan.

Ludzie mogą rzucić palenie papierosów, picie alkoholu i hazard, nie mogą jednak przestać jeść, podkreślają eksperci. Pewnym wyzwaniem więc i kwestią dość kontrowersyjną jest określenie, które produkty spożywcze mają największy potencjał uzależniający i dlaczego.

Naukowcy twierdzą, że nie każda żywność może powodować uzależnienie. - Większość żywności, którą uważamy za naturalną lub minimalnie przetworzoną, dostarcza energii w postaci węglowodanów lub tłuszczu, ale nie obydwu - mówi Alexandra DiFeliceantonio, współautorka badań.

Przykładem mogą jabłka, łosoś i tabliczka zwykłej (nie ciemnej) czekolady. Jabłko ma stosunek węglowodanów do tłuszczu około 1 do 0, tymczasem łosoś 0 do 1. Dla kontrastu, tabliczka czekolady ma stosunek węglowodanów do tłuszczu wynoszący 1 do 1, co wydaje się zwiększać potencjał uzależniający tego produktu.

- Wiele ultraprzetworzonych produktów ma wyższy poziom obu tych składników. To połączenie ma inny określony na mózg - mówi DiFeliceantonio.

Zachowania dotyczące , która zawiera dużo węglowodanów prostych i dodatku tłuszczu, mogą u niektórych osób spełniać kryteria diagnozy zaburzeń związanych z używaniem substancji psychoaktywnych. Zachowania te obejmują: mniejszą kontrolę nad ilością spożywanego jedzenia, intensywny apetyt, objawy odstawienia i dalsze nadmierne jedzenie pomimo takich konsekwencji, jak , zaburzenia odżywiania, problemy ze zdrowiem fizycznym i psychicznym oraz niższa jakość życia.

Przegląd kilkuset badań z 36 różnych krajów pokazał, że uzależnienie od ultraprzetworzonej żywności dotyczy 14 procent ludzi dorosłych i 12 procent dzieci. W niektórych krajach taka żywność jest niezbędnym źródłem kalorii. Nawet w krajach o wysokich dochodach „pustynie żywnościowe" i inne czynniki mogą ograniczać dostęp do minimalnie przetworzonego jedzenia. Eksperci zauważyli, że osoby borykające się z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego są bardziej uzależnione od ultraprzetworzonych produktów i w związku z czym częściej wykazują uzależnienie od tego jedzenia.

Uznanie określonych produktów spożywczych za uzależniające może prowadzić do istotnych zmian. Polityka wdrożona w Chile i Meksyku - podatki, etykietowanie i marketing - wiąże się ze zmniejszeniem spożycia kalorii i ograniczeniem zakupów artykułów o wysokiej zawartości cukru, i soli. Natomiast w Wielkiej Brytanii program ograniczenia spożycia soli powiązano ze zmniejszeniem liczby zgonów z powodu udaru mózgu i choroby wieńcowej.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Umierać po ludzku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy