Strona głównaZdrowieKasza. Dobra w każdym wieku

Kasza. Dobra w każdym wieku

Starzenia się komórek nie można zatrzymać, jednak istnieje sposób, by go znacznie spowolnić, np. dzięki właściwemu sposobowi odżywiania się. Dobroczynny wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych naszego organizmu.
Kasza. Dobra w każdym wieku [© AnyVIDStudio - Fotolia.com] Zatrzyma czas i Twoją młodość

W naszej diecie powinny się znaleźć przede wszystkim produkty bogate w , które chronią błonę komórek przed . Spośród wszystkich kasz najwięcej przeciwutleniaczy znajdziemy w gryczanej. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości cynku, kasza wspomaga produkcję kolagenu – białka odpowiadającego za elastyczność naskórka. Jest również jednym z najlepszych naturalnych źródeł rutyny – związku, który uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne. Wprowadzając ten rodzaj kaszy do diety możemy zapobiegać powstawaniu żylaków, czerwonych przebarwień na skórze (tzw. pajączków), a także obrzęków.

– Kasza powinna być kluczowym elementem w diecie każdego z nas. Niezależnie od wieku, regularne spożywanie kasz może chronić przed m.in.: nadwagą i otyłością, zaparciami, , chorobami układu pokarmowego, miażdżycą, i zawałami, a także cukrzycą typu II. Kasze, zwłaszcza te gruboziarniste, są źródłem węglowodanów złożonych. Po ich zjedzeniu we krwi długo utrzymuje się stabilne stężenie glukozy, która stanowi jedyne
w swoim rodzaju paliwo dla mózgu i przez to warunkuje jego prawidłową pracę – mówi Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.

Polecana niezależnie od wieku

Dla maluchów świetna będzie kasza manna. Ponieważ jest lekkostrawna, jest jednym z pierwszych źródeł glutenu dla jeszcze młodego układu pokarmowego. Zaleca się, by wprowadzać ją do jadłospisu między 5 a 6 miesiącem życia. Dzięki krzemowi zawartemu m.in. w kaszy jaglanej, u dzieci prawidłowo rozwija się układ kostny oraz zwiększa odporność. Za sprawą dużych ilości żelaza, ilość czerwonych krwinek utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Lecytyna warunkuje prawidłowy rozwój mózgu - wszystkie te składniki znajdziemy w kaszy jaglanej, która jest dodatkowo lekkostrawna i nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Kobiety w okresie menopauzy powinny spożywać , która zawiera lignany – związki wyrównujące gospodarkę hormonalną. Duża ilość przeciwutleniaczy, znajdujących się w kaszy gryczanej, spowalnia procesy starzenia – nie tylko te zachodzące w skórze, powodujące zmarszczki, ale również całego układu krwionośnego czy nerwowego. Zmniejsza to ryzyko wielu chorób związanych z wiekiem.

Mężczyźni prowadzący intensywne życie seksualne, cierpiący na bezpłodność, brak popędu seksualnego lub łysienie powinni wzbogacić swoją dietę o gryczaną. Dzięki dużej ilości cynku kasza ta zapewnia prawidłową czynność prostaty i narządów rozrodczych, a także reguluje produkcję testosteronu i plemników. Dodatkowo, za sprawą tego pierwiastka zapobiega łysieniu, utrzymując zarówno włosy, jak i naskórek w nienagannym stanie.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy