29-06-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Warzywa mogą pomóc w zapobieganiu ostremu zapaleniu trzustki, wynika z nowych badań. Znajdująca się poniżej żołądka trzustka uwalnia enzymy trawienne. Jej ostre zapalenie stanowi potencjalnie zagrażającą życiu dolegliwość, która występuje wówczas, gdy enzymy zaczynają trawić samą trzustkę.
Do badań naukowcy z Instytutu Karolinska w Sztokholmie zaprosili 80.000 osób. Zbadano je po 11 latach od podania przez nie odpowiedzi na pytania dotyczące stosowanej diety. Celem badań było lepsze zrozumienie możliwego związku między poziomem a ryzykiem wystąpienia ostrego zapalenia .
W ciągu jedenastu lat trwania obserwacji u 320 uczestników zanotowano przypadki ostrego zapalenia trzustki, które nie były związane z kamieniami żółciowymi stanowiącymi częstą przyczynę choroby.
Średnio ankietowany jadł prawie dwie porcje owoców dziennie i około 2,5 porcji warzyw.
Badacze odkryli, że ryzyko ostrego zapalenia trzustki nie wydawało się mieć nic wspólnego z ilością jedzonych owoców. Warzywa zaś są istotnym czynnikiem.
Po skorygowaniu statystyk wobec różnych czynników, naukowcy odkryli, że ci, którzy jedli więcej niż cztery porcje warzyw dziennie, byli o 44% mniej narażeni na rozwój ostrego zapalenia trzustki w porównaniu do osób jedzących mniej niż jedną porcję warzyw dziennie.
U osób z nadwagą i tych, którzy spożywali więcej niż jeden drink dziennie, zanotowano największe korzyści z jedzenia dużej ilości warzyw.
Ogólnie rzecz ujmując ostre zapalenie trzustki nie spowodowane przez kamienie żółciowe było rzadkie. Niemniej jednak w pozostałych przypadkach warzywa wydają się mieć wpływ ochronny.
Jak sądzą uczeni, antyoksydanty w warzywach mogły pomóc w zapobieganiu choroby, podczas gdy fruktoza w owocach osłabia efekt ochronny.
Wyniki badań opublikowano magazynie Gut.