Strona głównaZdrowieOrzechy włoskie mają najwięcej przeciwutleniaczy

Orzechy włoskie mają najwięcej przeciwutleniaczy

Orzechy włoskie plasują się na pierwszym miejscu wśród wszystkich orzechów, jeśli chodzi o kombinację najzdrowszych i najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Orzechy włoskie mają najwięcej przeciwutleniaczy [fot. Susanne Jutzeler, Schweiz, from Pixabay]
- przydają więcej korzyści niż orzeszki ziemne, migdały, orzechy pekan, pistacje i inne orzechy - mówi dr Joe Vinson. - Garść orzechów włoskich zawiera niemal dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż równoważna ilość innych popularnych orzechów. Jak się wydaje, w ramach zdrowej diety, powinny znaleźć się w większej ilości w naszym jadłospisie - dodaje dr Vinson.

Ogólnie rzecz biorąc, orzechy mają wiele prozdrowotnych korzyści - zawierają dużo wysokiej jakości białka (które może zastąpić mięso), witaminy i minerały, błonnik pokarmowy, a także - co istotne wobec częstych nietolerancji pokarmowych - są bezglutenowe i bez laktozy. Liczne badania potwierdziły, że regularne jedzenie już niewielkich ilości orzechów lub masła orzechowego wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamieni żółciowych, i innych kłopotów zdrowotnych.

Teraz sprawdzono ilość i jakość przeciwutleniaczy z różnych . Wzięto pod uwagę ich dziewięć rodzajów: orzechy włoskie, , orzeszki ziemne, pistacje, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzechy makadamia i orzechy pekan. Włoskie cechowały się najwyższym poziomem przeciwutleniaczy.

Co więcej, przeciwutleniacze w orzechach włoskich wykazywały 2 do nawet 15 razy silniejsze działanie niż witamina E, znana ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających, czyli chroniących organizm przed szkodliwymi związkami sprzyjającymi różnym chorobom.

Jak zaznacza dr Vinson, najlepiej jest jeść orzechy nieprzetworzone. Ciepło przy prażeniu orzechów obniża jakość zawartych w nich .

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Pola Nadziei
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy