14-06-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Z nadejściem letnich, słonecznych dni rozpoczyna się sezon pikników, wycieczek i wspólnego grillowania. Przygotowując się do tych przyjemności powinniśmy zastanowić się nie tylko nad pogodą i atrakcyjnym miejscem, ale również nad tym co będziemy jeść. Warto zadbać, aby nasz posiłek przygotowany był z dobrej jakości produktów. Ruch na świeżym powietrzu i prawidłowo zbilansowany posiłek zadbają także o nasze serce.
Miejskie parki i skwery kuszą zielenią. Z powodzeniem możemy urządzić piknik na trawie lub grilla w przydomowym ogrodzie. Czas spędzony z przyjaciółmi na świeżym powietrzu na pewno będzie miłym oderwaniem od codzienności, pozwoli nam wypocząć i nabrać sił witalnych - radzą organizatorzy kampanii "Flora. Pokochaj swoje serce".
Planując wspólny posiłek na dworze powinniśmy zadbać o to, aby był on przede wszystkim łatwy w spożyciu (nie wymagał używania sztućców lub siedzenia przy stole), a swoim wyglądem zachęcał do sięgnięcia po niego. Podane przez nas przekąski powinny być świeże i zdrowe. Dlatego też warto sięgnąć po młode warzywa i owoce.
Grillowanie najczęściej kojarzy się nam z mięsem. Czym powinniśmy kierować się przy jego wyborze?
- Mięso nie powinno być zbyt tłuste, unikajmy mięs czerwonych i tłustych kiełbas. Na grillu bez problemu przyrządzimy drób – filet z kurczaka lub indyka upiecze się szybciej i pozostanie soczysty – wyjaśnia Magdalena Milewska, dietetyk. Doskonałym pomysłem jest też grillowanie ryb – najlepszy będzie łosoś, makrela lub sardynki. Owinięte folią aluminiową, obsypane ziołami lub natarte oliwą i musztardą zasmakują nawet najbardziej wymagającym smakoszom, a zawarte w nich kwasy omega-3 pozytywnie wpłyną na nasze serce. Warto urozmaicić też menu o grillowane warzywa - oprócz "tradycyjnych" już ziemniaków idealnie do tego celu nadają się cukinie, bakłażany, papryka, cebula, a nawet czosnek (cała główka zawinięta w folię aluminową - po upieczeniu miękkie ząbki stanowią aromatyczną przyprawę, która można rozsmarować na mięsie czy pieczywie). Pamiętajmy też, by do pieczenia dodawać odpowiednie tłuszcze - nie tylko znoszące wysoką temperaturę i podnoszące walory smakowe potrawy, ale także zdrowe. Oczywiście zawsze pożądanym dodatkiem będzie sałatka ze świeżych warzyw.
Kiedy nadejdzie weekend zaprośmy przyjaciół na wycieczkę rowerową. Aktywność, świeże powietrze, zdrowe przekąski i dużo śmiechu pozwolą nam zregenerować siły, nabrać chęci do życia, wzmocnią nasze serce i układ krwionośny.