Strona głównaZdrowieGrillowanie przyjazne sercu

Grillowanie przyjazne sercu

Z nadejściem letnich, słonecznych dni rozpoczyna się sezon pikników, wycieczek i wspólnego grillowania. Przygotowując się do tych przyjemności powinniśmy zastanowić się nie tylko nad pogodą i atrakcyjnym miejscem, ale również nad tym co będziemy jeść. Warto zadbać, aby nasz posiłek przygotowany był z dobrej jakości produktów. Ruch na świeżym powietrzu i prawidłowo zbilansowany posiłek zadbają także o nasze serce.
Grillowanie przyjazne sercu [© .shock - Fotolia.com] Miejskie parki i skwery kuszą zielenią. Z powodzeniem możemy urządzić piknik na trawie lub grilla w przydomowym ogrodzie. Czas spędzony z przyjaciółmi na świeżym powietrzu na pewno będzie miłym oderwaniem od codzienności, pozwoli nam wypocząć i nabrać sił witalnych - radzą organizatorzy kampanii "Flora. Pokochaj swoje serce".


Planując wspólny posiłek na dworze powinniśmy zadbać o to, aby był on przede wszystkim łatwy w spożyciu (nie wymagał używania sztućców lub siedzenia przy stole), a swoim wyglądem zachęcał do sięgnięcia po niego. Podane przez nas przekąski powinny być świeże i zdrowe. Dlatego też warto sięgnąć po młode warzywa i owoce.


Grillowanie najczęściej kojarzy się nam z mięsem. Czym powinniśmy kierować się przy jego wyborze?

- Mięso nie powinno być zbyt tłuste, unikajmy mięs czerwonych i tłustych kiełbas. Na grillu bez problemu przyrządzimy drób – filet z kurczaka lub indyka upiecze się szybciej i pozostanie soczysty – wyjaśnia Magdalena Milewska, dietetyk. Doskonałym pomysłem jest też grillowanie ryb – najlepszy będzie łosoś, makrela lub sardynki. Owinięte folią aluminiową, obsypane ziołami lub natarte oliwą i musztardą zasmakują nawet najbardziej wymagającym smakoszom, a zawarte w nich kwasy omega-3 pozytywnie wpłyną na nasze serce. Warto urozmaicić też menu o grillowane warzywa - oprócz "tradycyjnych" już ziemniaków idealnie do tego celu nadają się cukinie, bakłażany, papryka, cebula, a nawet czosnek (cała główka zawinięta w folię aluminową - po upieczeniu miękkie ząbki stanowią aromatyczną przyprawę, która można rozsmarować na mięsie czy pieczywie). Pamiętajmy też, by do pieczenia dodawać odpowiednie tłuszcze - nie tylko znoszące wysoką temperaturę i podnoszące walory smakowe potrawy, ale także zdrowe. Oczywiście zawsze pożądanym dodatkiem będzie sałatka ze świeżych warzyw.

Kiedy nadejdzie weekend zaprośmy przyjaciół na wycieczkę rowerową. Aktywność, świeże powietrze, zdrowe przekąski i dużo śmiechu pozwolą nam zregenerować siły, nabrać chęci do życia, wzmocnią nasze serce i układ krwionośny.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 10:54:26, 23-01-2012 sabinkaa

    Myślicie pewno, że w raz z latem skończył się sezon na grillowanie? ?Ja w sobotę spotkałam się ze znajomymi i wspólnie spędziliśmy czas przy grillu. Nie było to wykwintne danie, ale tylko pieczarki faszerowane mięsem. Za to była świetna zabawa. A czy ktoś z Was grilluje zimą?

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy