28-03-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Rozmaite przyprawy w diecie śródziemnomorskiej to naturalne przeciwutleniacze. Na Uniwersytecie Miguela Hernándeza ustalono, że goździkowiec korzenny jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w tej grupie produktów.
Goździkowiec korzenny (czapetka pachnąca, Syzygium aromaticum) uznano za najlepszą przyprawę przeciwutleniającą, ze względu na wysoką zawartość związków fenolowych, a także inne właściwości.
- Spośród pięciu przetestowanych właściwości przeciwutleniających goździkowiec miał najsilniejszą zdolność wydzielania wodoru i dobrze ograniczał peroksydację lipidów- mówi Juana Fernández-López, współautorka badań.
- Testy pokazują, że wykorzystanie naturalnych utleniaczy w przyprawach stosowanych w diecie śródziemnomorskiej lub ich ekstraktów jest dobrą opcją dla przemysłu spożywczego, o ile nie wpływa to na właściwości organoleptyczne produktu spożywczego - mówi Fernández-López.
Substancje te wykazują wysoką zdolność przeciwutleniającą i mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie - dodaje.
Oceniono także działanie przeciwutleniające olejków z innych przypraw stosowanych w diecie śródziemnomorskiej - (Origanum vulgare), (Thymus vulgaris), (Rosmarinus funcionarios cinalis) i (Salvia funcionarios cinalis).
Miało to pokazać, na ile warto włączyć te przyprawy do produktów spożywczych (przede wszystkim mięsnych) jako naturalne przeciwutleniacze.
- Utlenianie tłuszczów jest jedną z głównych przyczyn psucia się żywności i powoduje znaczne zmniejszenie jej wartości odżywczej, a także utratę smaku - wyjaśnia Fernández-López. Zmiany te prowadzą do skrócenia okresu przydatności produktu spożywczego.
Aby to osłabić, przemysł spożywczy wykorzystuje w swoich produktach syntetyczne . Ponieważ jednak są to związki chemiczne, pojawiły się pytania dotyczące ich potencjalnej toksyczności i skutków ubocznych.
W związku z tym rośnie zainteresowanie wykorzystaniem produktów pochodzenia roślinnego (przypraw, roślin aromatycznych i leczniczych) o potencjalnym działaniu przeciwutleniającym, aby zastąpić przeciwutleniacze syntetyczne substancjami „naturalnymi".
Olejek goździkowca jest też stosowany w przemyśle farmaceutycznym. Wykazuje działanie antyseptyczne, pobudzające i rozkurczające, a także może łagodzić ból.
Na podstawie: