08-03-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Według badaczy z Penn State dieta bogata w przyprawy, takie jak kurkuma i cynamon, zmniejsza negatywne reakcje organizmu na posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.
- Zwykle, gdy jesz wysokotłuszczowe danie, we krwi rośnie poziom trójglicerydów, które są rodzajem tłuszczu - wyjaśnia prof. Sheila West z Penn State.
- Jeśli zdarza się to zbyt często lub jeśli poziom trójglicerydów wzrasta zbyt mocno, rośnie ryzyko . Odkryliśmy, że dodanie przypraw do posiłku wysokotłuszczowego zmniejsza reakcję trójglicerydów o około 30 procent w porównaniu z podobnym daniem bez dodatku przypraw - wskazuje prof. West.
Przez dwa dni przygotowywano specjalne posiłki dla kilku mężczyzn w wieku 30 - 65 lat, którzy mieli nadwagę, ale poza tym byli zdrowi.
Uczeni dodali dwie łyżki przypraw do każdej porcji posiłku testowego, który składał się z kurczaka, włoskiego pieczywa ziołowego i ciastka cynamonowego. Posiłek kontrolny był identyczny, z tą różnicą, że nie uwzględniono przypraw. Od uczestników pobierano krew co 30 minut przez trzy godziny po posiłku.
- W przyprawionym daniu użyliśmy , , , kurkumy, czarnego pieprzu, goździków, czosnku w proszku i papryki - mówi Ann Skulas-Ray, współautorka badań.
- Wybraliśmy te przyprawy, ponieważ już wcześniej w ustalono, że wykazywały silne - dodaje.
Kiedy posiłek zawierał mieszankę przypraw, aktywność przeciwutleniająca we krwi wzrosła o 13 procent, a odpowiedź insulinowa spadła o około 20 procent.
Jak wskazuje prof. West, stres oksydacyjny przyczynia się do chorób serca, zapalenia stawów i cukrzycy. - Przeciwutleniacze, podobnie jak przyprawy, mogą odgrywać ważną rolę w zmniejszaniu stresu oksydacyjnego, a tym samym w zmniejszaniu prawdopodobieństwa chorób przewlekłych - stwierdza Skulas-Ray. Dodaje, że zastosowana dawka przyprawy przydaje taką ilość przeciwutleniaczy, jak ok. 150 ml lub 40 gramów gorzkiej czekolady.
Według Skulas-Ray dodanie dwóch łyżek przypraw do posiłków nie powodowało u uczestników rozstroju żołądka. - Smakowało im to jedzenie i nie mieli problemów żołądkowo-jelitowych - zaznacza.
Na podstawie: