Strona głównaZdrowiePrzyprawy zmniejszą skutki jedzenia tłustych posiłków

Przyprawy zmniejszą skutki jedzenia tłustych posiłków

Według badaczy z Penn State dieta bogata w przyprawy, takie jak kurkuma i cynamon, zmniejsza negatywne reakcje organizmu na posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.
Przyprawy zmniejszą skutki jedzenia tłustych posiłków [fot. M Ameen from Pixabay]
- Zwykle, gdy jesz wysokotłuszczowe danie, we krwi rośnie poziom trójglicerydów, które są rodzajem tłuszczu - wyjaśnia prof. Sheila West z Penn State.

- Jeśli zdarza się to zbyt często lub jeśli poziom trójglicerydów wzrasta zbyt mocno, rośnie ryzyko . Odkryliśmy, że dodanie przypraw do posiłku wysokotłuszczowego zmniejsza reakcję trójglicerydów o około 30 procent w porównaniu z podobnym daniem bez dodatku przypraw - wskazuje prof. West.

Przez dwa dni przygotowywano specjalne posiłki dla kilku mężczyzn w wieku 30 - 65 lat, którzy mieli nadwagę, ale poza tym byli zdrowi.

Uczeni dodali dwie łyżki przypraw do każdej porcji posiłku testowego, który składał się z kurczaka, włoskiego pieczywa ziołowego i ciastka cynamonowego. Posiłek kontrolny był identyczny, z tą różnicą, że nie uwzględniono przypraw. Od uczestników pobierano krew co 30 minut przez trzy godziny po posiłku.

- W przyprawionym daniu użyliśmy , , , kurkumy, czarnego pieprzu, goździków, czosnku w proszku i papryki - mówi Ann Skulas-Ray, współautorka badań.

- Wybraliśmy te przyprawy, ponieważ już wcześniej w ustalono, że wykazywały silne - dodaje.
Kiedy posiłek zawierał mieszankę przypraw, aktywność przeciwutleniająca we krwi wzrosła o 13 procent, a odpowiedź insulinowa spadła o około 20 procent.

Jak wskazuje prof. West, stres oksydacyjny przyczynia się do chorób serca, zapalenia stawów i cukrzycy. - Przeciwutleniacze, podobnie jak przyprawy, mogą odgrywać ważną rolę w zmniejszaniu stresu oksydacyjnego, a tym samym w zmniejszaniu prawdopodobieństwa chorób przewlekłych - stwierdza Skulas-Ray. Dodaje, że zastosowana dawka przyprawy przydaje taką ilość przeciwutleniaczy, jak ok. 150 ml lub 40 gramów gorzkiej czekolady.

Według Skulas-Ray dodanie dwóch łyżek przypraw do posiłków nie powodowało u uczestników rozstroju żołądka. - Smakowało im to jedzenie i nie mieli problemów żołądkowo-jelitowych - zaznacza.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy