Strona głównaZdrowieDodanie rozmarynu do grillowanego mięsa zmniejsza ilość rakotwórczych związków

Dodanie rozmarynu do grillowanego mięsa zmniejsza ilość rakotwórczych związków

Rozmaryn sam w sobie jest popularną przyprawą, ma jednak również zalety jako środek zapobiegający nowotworowi. Warto zastosować go podczas grillowania, ponieważ może powstrzymać tworzenie się potencjalnie rakotwórczych związków.
Dodanie rozmarynu do grillowanego mięsa zmniejsza ilość rakotwórczych związków [fot.  Manfred Richter from Pixabay]
może powstrzymać powstawanie rakotwórczych substancji znanych jako HCA (aminy heterocykliczne). Warto dodawać tę przyprawę w czasie , nie ma silnego aromatu, więc nie wpłynie znacząco na smak mięsa, a pomoże sprawić, że potrawa będzie zdrowsza.

Sprawdzono, na ile rozmaryn powstrzymuje tworzenie się HCA w gotowanych pasztetach wołowych. W jednym z testów odkryto, że ilość tych związków została zmniejszona od 30 do nawet 100 procent.

Obecność HCA jest potencjalnym problemem w wołowinie poddawanej obróbce termicznej. Na prawdopodobieństwo ich obecności ma wpływ czas i temperatura gotowania. Wcześniejsze badania wykazały, że produkty mięsne przygotowywane w temperaturze poniżej 178 stopni Celsjusza przez mniej niż cztery minuty miały niski lub niewykrywalny poziom HCA. Ilość tych związków zwiększa się wraz ze wzrostem temperatury i czasu gotowania.

Jakkolwiek niższe temperatury i krótszy czas gotowania mogą zmniejszyć ryzyko powstawania HCA, jest to problematyczne. Niższe temperatury mogą niekorzystnie wpływać na smak, a komercyjne steki przygotowuje się w temperaturach powyżej 205 stopni Celsjusza.

Warto zastosować ekstraktów z rozmarynu i wówczas można utrzymywać wysoką temperaturę przygotowywania mięsa. Zawartość w rozmarynie, m. in. kwasu rozmarynowego, karnozolu i kwasu karnozowego, blokuje formowanie się HCA.

Jest to zgodne z wcześniejszymi ustaleniami, które pokazały, że marynowanie steków z niektórymi ziołami i przyprawami także zmniejsza HCA. Rozmaryn i inne przyprawy, w tym bazylia, , szałwia, cząber, , oregano i , jest bogaty w przeciwutleniacze.

Przeciwutleniacze z rozmarynu i innych mogę też przydawać innych korzyści, poza ograniczaniem HCA. Mogą też np. chronić trzustkę.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć