09-06-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition wynika, że ryzyko zachorowania na różne typy raka może być zmniejszone u kobiet po menopauzie nawet o 60% dzięki odpowiedniej dawce witaminy D.
Witamina D powstaje w naszym organizmie dzięki światłu, głównie ultrafioletowemu. Jej głównym zadaniem jest pobudzanie transportu wapnia z przewodu pokarmowego do krwi.
Opisywane badania przeprowadzono na kobietach będących w wieku postmenopauzalnym, które przebywały jakiś czas w krajach śródziemnomorskich i korzystały z dobrodziejstw słońca jaśniejącego na tamtejszym niebie przez większość dnia. Dane zebrane w przeciągu czterech lat dowodzą, że w organizmach tych pań występuje odpowiednia ilość wapnia i witaminy D, a ryzyko wystąpienia nowotworu było mniejsze o 57%.
„Powyższe ustalenia mają wielką wartość dla zdrowia publicznego. Żadna inna metoda nie okazała się dotychczas tak obiecująca w profilaktyce nowotworowej kobiet po menopauzie”, powiedział Cedric Garland z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Naukowcy uważają, że oprócz dobroczynnego wpływu słońca na wyniki badań miała wpływ także dieta śródziemnomorska, która również bogata jest w witaminę D.