Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona głównaZdrowieDoceńmy brokuły

Doceńmy brokuły

Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
Brokuł jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, zawiera także witaminy A, B i PP oraz magnez, fosfor, wapń żelazo. Ze względu na duże ilości kwasu foliowego jest szczególnie polecany kobietom ciężarnym.

Kupując brokuły wybierajmy te najbardziej zielone, bez żółtych i brązowych przebarwień, jędrne i zwarte. Najzdrowiej jest gotować brokuły na parze, ale jeśli gotujemy je tradycyjnie, warto dodać do wody trochę mleka – warzywo znacznie zyskuje wówczas na smaku. Jeśli chcemy, aby brokuł zachował swój piękny zielony kolor, gotujmy go bez przykrycia. Ugotowane warzywo polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą lub sosem beszamelowym, a jeszcze lepiej płatkami migdałowymi (płatki najpierw rumienimy na suchej patelni, a następnie dodajemy do nich nieco masła, rozpuszczamy i polewamy różyczki brokuła).

Brokuły można również zapiekać, dodawać do pizzy, sałatek, ragout lub przyrządzać z nich zupy – kremy.

Zobacz także

Adrianna Buniewicz / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

SZEŚĆ + SZEŚĆ =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Użytkownicy senior.pl pytają

  • sonia54:

    Rak piersi u osoby starszej

    Witam. Moja mama ma 85 lat jest osobą schorowaną i obecnie okazało się, że zmiany nowotworowe piersi. Będzie miała robioną biopsję gruboigłową celem ustalenia czy receptory są dodatnie. Jeśli nie będą dodatnie to co dalej. Mama choruje na niedomykalność zastawek serca, ma miażdżycę zarostową kończyn... Pokaż pełną treść pytania ›

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Akademia Pełni Życia
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X