Strona głównaZdrowieDoceńmy brokuły

Doceńmy brokuły

Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
Doceńmy brokuły [© stevem - Fotolia.com] Brokuł jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, zawiera także witaminy A, B i PP oraz magnez, fosfor, wapń żelazo. Ze względu na duże ilości kwasu foliowego jest szczególnie polecany kobietom ciężarnym.

Kupując brokuły wybierajmy te najbardziej zielone, bez żółtych i brązowych przebarwień, jędrne i zwarte. Najzdrowiej jest gotować brokuły na parze, ale jeśli gotujemy je tradycyjnie, warto dodać do wody trochę mleka – warzywo znacznie zyskuje wówczas na smaku. Jeśli chcemy, aby brokuł zachował swój piękny zielony kolor, gotujmy go bez przykrycia. Ugotowane warzywo polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą lub sosem beszamelowym, a jeszcze lepiej płatkami migdałowymi (płatki najpierw rumienimy na suchej patelni, a następnie dodajemy do nich nieco masła, rozpuszczamy i polewamy różyczki brokuła).

Brokuły można również zapiekać, dodawać do pizzy, sałatek, ragout lub przyrządzać z nich zupy – kremy.

Adrianna Buniewicz / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy