12-06-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Późną porą jedzenie jest mniej satysfakcjonujące, więc mózg domaga się większej jego ilości.
Wieczorami ludzki mózg postrzega jedzenie jako mniej satysfakcjonujące, więc chce więcej i więcej.
Według naukowców z Uniwersytet Brighama Younga w Provo (USA) zwiększona chęć jedzenia późnym wieczorem wynika ze słabszego zadowolenia z posiłku odczuwanego przez nas mózg.
Podczas badań, autorzy poprosili 15 kobiet aby obejrzały 360 zdjęć żywności o niskiej zawartości kalorii i . Podczas eksperymentu przeprowadzonego w godzinach porannych (między 06:30 a 08:30) i powtórzonego wieczorem (między 17.00 a 19.00) naukowcy wykonali zdjęcia mózgów uczestniczek za pomocą techniki MRI. Przed każdą sesją zmierzono także i skłonność do myślenia o jedzeniu u badanych.
Pod koniec eksperymentu badacze stwierdzili, że szczególnie obrazy wysokokalorycznej żywności generowały wysoką aktywność mózgu. Jednakże reakcje neurologiczne były niższe wieczorem: w tym czasie aktywacja w sześciu obszarach mózgu była niższa od tej zarejestrowanej w godzinach porannych.
Stwierdzono również, że jakkolwiek poziomy głodu i sytości były podobne do tych w innych porach dnia, w godzinach wieczornych uczestniczki chciały jeść więcej, a ich myśli były bardziej skupione na jedzeniu.
- Możliwe, że , bo jest ono mniej opłacalne niż na resztę dnia. Spożywanie posiłków w godzinach wieczornych może być mniej zadowalające i je się więcej, aby zwiększyć poziom satysfakcji - sądzi Travis Masterson, współautor badań.
Wyniki badań opublikowano w Brain Imaging and Behavior.