02-02-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Uczeni z Uniwersytetu w Toronto wskazują, że dieta zgodna z grupą krwi nie ma żadnego naukowego uzasadnienia.
Kanadyjscy naukowcy uważają, że należy odrzucić zgodny z grupą krwi, który - w założeniu jego twórcy - miał pomóc zachować zdrowie i schudnąć, ponieważ badania nie wykazały jego skuteczności.
Słynna dieta zgodna z grupą krwi opracowana została przez naturopatę Petera D'Adamo w 1997 roku. Opisywana metoda odżywiania się polega na przekonaniu, że każda grupa krwi koresponduje z różnymi glikoproteinami, które czynią bardziej „strawnymi" niektóre pokarmy, co prowadzi do zmniejszenia ryzyka i zachowania dobrego ogólnego stanu zdrowia na dłużej.
Od jakiegoś czasu eksperci wyrażają wątpliwości co do wskazań dietetycznych D'Adamo. Kanadyjscy naukowcy zaprosili do badań 1455 osób, które podawały szczegółowe informacje na temat codziennego sposobu menu. Zbadano grupy krwi uczestników i oceniano, na ile ich dieta była adekwatna do zaleceń D'Adamo. Okazało się, że różne sposoby odżywiania się odmiennie oddziaływały na pewne parametry, takie jak poziom trójglicerydów, i poziom cukru we krwi, ale niekoniecznie było to związane z reakcją organizmu o określonej grupy krwi na dane produkty.
- Nie znaleziono żadnego związku podawanego przez D'Adamo. Niektóre diety po prostu były zdrowsze i ci, którzy je stosowali, cechowali się lepszymi profilami kardiometabolicznymi - wyjaśnia dr Ahmed El - Sohemy, współautor badań. - Niemniej jednak było to całkowicie niezależne od grupy krwi. W praktyce testy wykazały, że sposób, w jaki dana osoba reaguje na lub , wiąże się tylko z jej zdolnościami do przystosowania się do tego szczególnego reżimu dietetycznego - dodaje dr El - Sohemy.
Dieta zgodna z grupą krwi do niedawna święciła wielkie triumfy. Książka napisana przez D'Adamo sprzedała się w siedmiu milionach egzemplarzy na całym świecie, przetłumaczono ją na ponad 60 języków. Wielu sławnych ludzi deklarowało, że je zgodnie z zaleceniami opisywanej diety, m. in. piosenkarka Cheryl Cole i aktor Cliff Richard.
Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie naukowym PLoS ONE .