07-07-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak pokazują przeprowadzone w Hiszpanii badania, śródziemnomorska dieta wzbogacona dodatkowo o orzechy lub oliwę z oliwek ma znacznie lepszy wpływ na serce, niż standardowa dieta o niskiej zawartości tłuszczu.
"Rezultat przeprowadzonych badań pozwala nam wierzyć, iż dieta śródziemnomorska z dodatkiem orzechów włoskich lub oliwy z oliwek może w rzeczywistości zredukować działanie choroby serca. Rozmiar, przebieg i podstawy kliniczne owych badań sprawiają, że odkrycie to staje się kamieniem milowym."- mówi doktor Emilio Ros z kliniki w Barcelonie.
Dieta śródziemnomorska bogata w owoce, warzywa, pełne ziarna zbóż, ryby i oliwę z oliwek może wpływać na długość życia, zwalczać niektóre choroby układy sercowo-naczyniowego, a nawet przeciwdziałać występowaniu nowotworów. Główne substancje odżywcze takiej diety to witamina C, beta karoten, tokoferol (witamina E), polifenole i podstawowe minerały.
Wyniki badań pokazały, iż we wszystkich badanych grupach, które odżywiały się zgodnie z dietą śródziemnomorską wzbogaconą o oliwę z oliwek, poziom glukozy we krwi spadł o 0.39 milimoli na litr, zaś skurczowe ciśnienie krwi zmniejszyło się o 5.9 mmHg, u osób jedzących dodatkowo orzechy włoskie poziom glukozy spadł o 0.3 milimola na litr, zaś ciśnienie krwi spadło o 7.1 mmHg. Podczas badania odnotowano także znaczący spadek poziomu cholesterolu we krwi, który jest uznawany za jedną z głównych przyczyn występowania chorób serca.
Schorzenia układu sercowo-naczyniowego są odpowiedzialne za niemal 50 proc. przypadków śmierci w Europie, zaś koszty leczenia szacuje się na około 169 bilionów euro.
Według American Heart Association, w 2002 roku ponad 70 milionów Amerykanów cierpiała na różnego rodzaju schorzenia sercowo-naczyniowe.