Strona głównaZdrowieDieta: rozmiar (i kolor) ma znaczenie

Dieta: rozmiar (i kolor) ma znaczenie

Wybór odpowiedniego rozmiaru oraz koloru talerza może w sposób znaczący wpłynąć na wielkość porcji zjadanych przy każdym posiłku - wynika z badań opublikowanych w Journal of Consumer Research.
Dieta: rozmiar (i kolor) ma znaczenie Większy talerz to większa porcja - ta zależność znana jest już od dawna. Okazuje się, że zmiana zastawy stołowej na większą powoduje zwiększenie porcji o 9-31 procent. Tymczasem w ciągu ostatnich stu lat średnia wielkość talerza w krajach zachodnich zwiększyła się o blisko jedną czwartą.

Opisywana zależność to kolejny dowód na ciekawą iluzję postrzegania wielkości; im większym kołem jest otoczone koło o mniejszej średnicy, tym mniejsze się ono wydaje. Czyli ta sama porcja ułożona na większym talerzu będzie wydawała się mniejsza niż na małym.

Jednak nie tylko rozmiar talerza ma znaczenie. Naukowcy odkryli, że ważny jest także jego kolor. Im większy kontrast między barwą jedzenia, a talerzem, tym mniej jesteśmy skłonni na niego nakładać. W przypadku kontrastowego koloru naczynia porcje mogą zmniejszyć się o około 20 procent, zaś kontrastowa barwa otoczenia talerza (obrusa, podkładki czy stołu) zmniejsza porcję o 10 procent.

Joanna Gacka / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy