01-03-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W trakcie menopauzy kobiety dotyka wiele zmian w organizmie. Problemem może się stać nadmierny przyrost masy oraz zmiany kształtu sylwetki. Negatywne skutki klimakterium może złagodzić odpowiednia dieta.
Wsparcie specjalisty
Menopauza jest związana z wieloma zmianami, które mają wpływ na sferę fizyczną i psychiczną. Pojawiają się uderzenia gorąca, nieregularne miesiączki, zaburzenia snu i zmienność nastrojów. Inne objawy przekwitania to ciągłe zmęczenie, niepokój, bóle stawów oraz kłopoty z pęcherzem. Może wystąpić również nadpobudliwość, płaczliwość a nawet kłopoty z pamięcią i depresja. W trakcie zmniejsza się tempo metabolizmu, co często skutkuje przyrostem wagi i zmianą sylwetki na bardziej krągłą, o kształcie jabłka, czemu może towarzyszyć brzuszna. Tak duże zmiany w organizmie kobiety przyczyniają się do spadku samooceny i akceptacji własnego wyglądu. W walce z niekorzystnym wpływem menopauzy może pomóc odpowiednie dieta najlepiej opracowana we współpracy z dietetykiem, który uwzględni indywidualne predyspozycje, wskaże złe nawyki żywieniowe i podpowie, jak odnaleźć się w nowej sytuacji. Stałe konsultacje u specjalisty mogą stać się stałym wsparcuiem psychicznym w tak trudnym dla kobiet okresie.
Nowe nawyki żywieniowe Aby zaradzić nagłemu przybraniu na wadze, konieczne jest wprowadzenie zmian w diecie.
- Warto zacząć od ograniczenia takich produktów, jak kawa i produkty wysokosłodzone, ponieważ blokują one wchłanianie niezbędnych witamin i minerałów. To samo dotyczy soli, która zatrzymuje płyny metaboliczne i powoduje wzrost ciśnienia krwi - radzi Katarzyna Górczyńska, dietetyk z Centrum Naturhouse. - Pomocne w utrzymaniu odpowiedniej wagi są probiotyki, które usprawniają działanie układu pokarmowego, zapobiegają np. wzdęciom i problemom natury ginekologicznej. Z kolei bioflawonoidy zawarte m.in. w owocach, uszczelniają oraz uelastyczniają naczynia krwionośne, wspomagając tym samym cały układ - dodaje ekspert.
Dietetycy polecają również włączenie do jadłospisu produkty zawierające i – minerały konieczne do zachowania dobrego stanu kości. Substancje te można znaleźć się m.in. w nabiale, orzechach laskowych, warzywach strączkowych. Dodatkową ochronę organizmu zapewnia pełny zestaw witamin. Najważniejsze z nich: A, E, C, D oraz te z grupy B korzystnie wpływają na odnowę kolagenu w skórze i ścianach krwionośnych, nawilżają błony oraz ułatwiają absorpcję wapnia. Usprawniają też też metabolizm tłuszczy i węglowodanów oraz pomagają przy dolegliwościach takich, jak np. zmiana szyjki macicy.
Witaminy znajdują się w m. in. w rybach, produktach pełnoziarnistych, orzechach, warzywach, cytrusach i nabiale. Dobre działanie na organizm ma ma również błonnik, który wspomaga perystaltykę jelit, co pomaga zapobiegać zaparciom, a także stabilizuje poziom cukru we krwi. Błonnik znajduje się w owocach, warzywach, płatkach owsianych i otrębach pszennych. Niezbędna jest także odpowiednia ilość są także nienasyconych kwasów tłuszczowych i steroli roślinnych, które można znaleźć w olejach roślinnym, lnianym i sezamowym, oliwie z oliwek a także w rybach.
Kobiety w czasie klimakterium powinny szczególnie zadbać o swoje zdrowie i kondycję fizyczną. Dobrze jest zacząć od diagnostyki oraz zmiany przyzyczajeń żywieniowych. Pomoże to w pozbyciu się nadwagi i poprawi samopoczucie.
Menopauza - inaczej przekwitanie - nie jest chorobą, ale naturalnym procesem zachodzącym w kobiecym organizmie. Niestety, zmiany które wówczas zachodzą, zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »