19-10-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zwyczaje żywieniowe naszych rodaków pozostawiają wiele do życzenia – jemy za tłusto i niezdrowo, w naszych pokarmach za mało jest witamin i mikroelementów, wśród nich m.in. błonnika pokarmowego, który konieczny jest do prawidłowego funkcjonowania jelit. Błonnik odpowiada również za utrzymanie w przewodzie pokarmowym bakterii kwasu mlekowego produkujących witaminy z grupy B.
Przeciętny Polak spożywa małe ilości błonnika pokarmowego - około 15-20g/dzień, tymczasem zapewnienie prawidłowej pracy przewodu pokarmowego wymaga dostarczenia organizmowi w ciągu dnia 30-40g tego składnika.
Błonnik pokarmowy to składnik żywności pochodzenia roślinnego, który nie jest trawiony ani wchłaniany w przewodzie pokarmowym człowieka. Duże jego ilości znajdują się w niskoprzetworzonych produktach zbożowych (otrębach zbożowych, kaszach, naturalnych płatkach zbożowych, musli, niełuskanym ryżu, pieczywie razowym i pełnoziarnistym) oraz warzywach i owocach (skoncentrowanym źródłem błonnika pokarmowego są suszone owoce).
Błonnik pokarmowy odgrywa bardzo ważną rolę w zachowaniu prawidłowych czynności przewodu pokarmowego człowieka. Działa na jelita człowieka jak miotełka, to znaczy ułatwia ich „sprzątanie”. Niedobory tego składnika pokarmowego powodują tzw. syndrom leniwego jelita, czyli innymi słowy – zaparcia. Błonnikiem odżywiają się również bakterie kwasu mlekowego, które prowadzą syntezę witamin z grupy B oraz witaminy K, wspomagają trawienie cukru mlecznego – laktozy, co ma bardzo istotne znaczenie dla osób cierpiących na nietolerancję tego cukru.
O wartościach błonnika oraz bakterii kwasu mlekowego ma przekonać Polaków akcja informacyjna „Obudź swoje ciało”, prowadzona poprzez stronę