Strona głównaZdrowieCzy można mieć słodkie życie bez cukru?

Czy można mieć słodkie życie bez cukru?

Cukier to jeden z najbardziej znanych składników naszych diet żywieniowych. Nie jeden raz słyszeliśmy, że cukier to "biała śmierć" i powinniśmy się jego wystrzegać. A jak jest naprawdę? Czy cukier jest nam rzeczywiście niezbędny do życia?
Najczęściej używanym przez nas cukrem jest cukier z buraków cukrowych, czyli po prostu biały. Na co dzień używamy go do słodzenia napojów tj. herbata, kawa, kakao itp. Używamy go również jako składnika potraw, np. do pieczenia ciast, kremów, deserów, ale również do surówek, zup i sosów. Często dodajemy go bezmyślnie, nie zastanawiając się nad tym, po co aż tyle słodzimy.

Oprócz białego cukru dość często używamy cukru trzcinowego. Cukier trzcinowy był znany już w starożytności, a swoją pozycję utracił dopiero pod koniec XIX w., kiedy rynek opanował cukier z buraków cukrowych. Dziś ponownie powraca na pierwszą pozycję, ale niestety dość często ze względu na wysoką cenę, na jego słodkość nie mogą sobie pozwolić zamożniejsze rodziny.

Mniej popularnymi cukrami są fruktoza, laktoza, glukoza, maltoza czy ksyloza, które mają zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym.

Większość z nas nie potrafi sobie wyobrazić życia bez cukru. Można śmiało powiedzieć, że uzależniliśmy się od jego obecności w naszym codziennym życiu. Nie ma kawy bez słodkiego deseru, nie ma upału bez słodkiej oranżady czy lemoniady, nie ma fastfoodów bez słodkiej coli. Czy potrafisz sobie wyobrazić, że litrowa cola zawiera prawie 30 kostek cukru? Dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka w węglowodany wynosi około 450 g.

Przy nadmiernym spożywaniu węglowodanów, organizm odkłada go jako glikogen (gromadzi się głównie w wątrobie). Część węglowodanów zamieniana jest na tłuszcz, który odkłada się w różnych tkankach jako materiał zapasowy. Tłuszcze spalają się tylko w obecności odpowiednich ilości białek i węglowodanów. Nadmiar białek jest przetwarzany przez organizm na glikogen (cukier) lub na tłuszcze, albo wydalany z organizmu człowieka. Nadmierne spożywanie węglowodanów u większości osób prowadzi do otyłości.

Podczas zakupów powinniśmy zwracać szczególną uwagę na zawartość węglowodanów (cukru) w produktach. Bardzo często mamy możliwość zastąpienia produktów z dużą zawartością węglowodanów innymi o mniejszej zawartości. Wcale nie będzie to oznaczać, że produkt jest gorszej jakości czy za mało słodki. Rozważny wybór na pewno wyjdzie nam na zdrowie.

Czy wytrzymasz jeden dzień bez cukru?

Warto spróbować wykonać doświadczenie polegające na wycofaniu cukru lub jego bardzo dużym ograniczeniu w naszym jadłospisie, chociaż na jeden dzień. Zapewne nasuwa Ci się myśl: "Przecież to nie może być takie trudne". Spróbuj, a przekonasz się jak Twoje codzienne żywienie jest uzależnione od cukru. Cukier stał się dla nas jak narkotyk, uzależnił nas i nie tak łatwo jest z niego zrezygnować.

Podejmij próbę rezygnacji ze "słodkiej diety". Na początku zastąp biały cukier słodzikiem, a z czasem używaj go coraz mniej. Nie wyobrażasz sobie smacznego sernika bez cukru? A jednak jest możliwe jego wykonanie w słodkiej wersji bez użycia cukru. Wystarczy zamienić biały cukier słodzikiem w płynie. Poniżej przedstawiam jeden z przepisów na słodki sernik bez cukru.

Ograniczmy ilość spożywanych węglowodanów

Choć węglowodany są niezbędne do życia, potrzebujemy ich zwykle znacznie mniej, niż zjadamy. Nadmiar glukozy powoduje nadprodukcję insuliny, a to z kolei grozi zaburzeniem procesów przemiany materii - zablokowaniem wydzielania enzymów rozkładających tłuszcze. Poza tym, przy nadmiernej produkcji insuliny, organizm uodpornia się na jej działanie. Rozwija się wtedy cukrzyca. Aby uniknąć problemów z cukrzycą, należy wyeliminować z naszego jadłospisu cukier, białe pieczywo i biały ryż, makarony, miód, piwo, ziemniaki, marchew, buraki. Postarajmy się zmienić nasze nawyki i oprzyjmy naszą dietę na produktach o niskiej zawartości cukru oraz na warzywach i owocach, które zawierają fruktozę - cukier błyskawicznie trawiony przez organizm i nie powodujący zwiększonego wydzielania insuliny. Nadmierne spożycie cukru jest również główną przyczyną próchnicy zębów.

Większość osób potrzebuje wielu miesięcy, aby odzwyczaić się od nadmiernego słodzenia potraw, dlatego warto ograniczać ilość cukru w diecie stopniowo. Najłatwiej zacząć od małych kroków np. zmniejszać ilość cukru dodawanego do kawy czy herbaty czy ograniczając spożycie słodyczy, które często zaspokajają głód, ale tylko na chwilę.

Nie dam rady...

Jeżeli nie spróbujesz podjąć odpowiednich kroków, na pewno nie dasz rady zmienić swojej codzienności. Myślisz, że nie można zastąpić naszych nawyków spożywania cukru czymś równie smacznym czy przyjemnym? Jeżeli tak uważasz, to się mylisz. Wystarczy zagłębić się w wynikach wyszukiwarek internetowych, które wyszukają nam setki, tysiące a może nawet setki tysięcy ciekawych i smacznych przepisów kulinarnych na słodkości bez użycia cukru.

Podczas przygotowywania potraw staraj się zastępować cukier naturalnymi słodzikami, tj. miodem, owocami, sokiem z owoców czy syropem klonowym. W ostateczności możesz skorzystać z gotowych słodzików dostępnych w naszych sklepach.

Pozostaje więc życzyć odwagi i wielu słodkich chwil bez cukru.

Na podstawie: "Cukr - Jak se zbavit závislosti" Nancy Appleton

Tomasz Kaniewski / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 14:56:02, 17-08-2010 Malwina

    Moje zdanie , które wyraziłąm w oparciu o swoją wiedzę i doświdczenie skierowane jest do ludzi myślących, analizujących, chcących posiadac wiedzę z określonego zakresu, wyciągających wnioski i w konkluzji dbających o swój organizm..istnieje jeszcze grupa ludzi po prostu słabych, którym nie chce się podjąć trudu wgłębienia w zdrowy tryb życia i żyją sobie sprawiając sobie codzienne trujące przyjemności...jest tez i grupa dyletantów, tumiwisistów,arogantów, którym nic nie szkodzi oprócz samego życia...każdy moze miec wiedzę i wybór...a ja nie zmienię tego, ze cukier nie krzepi , tylko szkodzi.....mądrzejsi ode mnie to zbadali....
    ... zobacz więcej
  • 15:03:14, 17-08-2010 tadeusz50

    Dziękuję za piękny wykład ale on mi po prostu wisi.
    Życie też szkodzi
  • 15:06:59, 17-08-2010 bronczyk

    Tadeusz popieram. I ze dwa razy popieram.
  • 15:12:48, 17-08-2010 Malwina

    tak, tak to sa właśnie wybory życiowe i każdy ma do nich prawo...
  • 16:49:54, 17-08-2010 Jolina

    W mojej rodzinie też nikt nie słodzi kawy, herbaty.
    Najmłodsza wnuczka ma już 14 lat, i odkąd sięgam pamięcią nigdy nie nie słodziła herbaty. Ja piję kawę dwa razy dziennie, tylko z mlekiem. Nie pijemy też kolorowych wód. W nich nie ma nic pożywnego. Tylko chemiczne barwienie i słodzenie.
    Ja bez kawy mogę żyć, herbaty wypijam minimum cztery filiżanki dziennie. No a po obiedzie, to już bezwarunkowo. A słodkie życie bez cukru ?, oczywiście ,że tak. Jest przecież miód. A tego spożywamy dużo.No i soki. Co prawda jest w nich cukier, ale w robionych domowym sposobem...mało.
    ... zobacz więcej
  • 21:53:46, 17-08-2010 Ha_na

    A ja nie słodzę i nie przepadam za cukierkami i ciastami, lubię natomiast wszelkiego rodzaju /słodkie też/ owoce. Ale mój M. nie wyobraża przeżycia dnia, bez czegoś słodkiego. Myślę, że jest tak, jak z innymi potrawami, jedni lubią to ,inni co innego, dopóki nie szkodzi , nie ma sensu podejmować z tym walki.
  • 10:50:20, 19-06-2011 ~gość: 94.158.235.xxx

    Slodziki zabieraja ASPERTAM to jest dopiero trucizna...
  • 10:53:30, 19-06-2011 ~gość: 94.158.235.xxx

    Pestki moreli lekarstwo na raka.. wpiszcie to w gogle i poczytajcie
    NAPRAWDE WARTO
    LUB WITAMINA B17
  • 13:09:18, 19-06-2011 ewikomega

    Moja mama w czasie wojny-dłuższy okres przebywała w hurtowni cukru-w tych ciężkich czasach żywiła się głównie cukrem.
    Efekt:
    po wojnie nie słodziła.Nauczyła niesłodzenia mnie i brata.
    Łańcuszek poszedł dalej-ja zapominam stawiać cukier na stół i tak odzwyczaiłam od słodzenia wielu gości, którzy wstydzili się upomnieć o cukier.Oczywiście córka nie słodzi, ale wnuki słodzą- cóż -dzieci małe lubią wszystko co słodkie.
  • 15:41:29, 19-06-2011 Barakuda

    Życie może być słodkie nawet bez cukru. Wystarczy mieć koło siebie kogoś "słodkiego" i już nam słodyczy wystarczy za wszystkie cukierki i ciastka.

Strony : 1 2 3 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Kosciol.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy