Strona głównaZdrowieCzy można mieć słodkie życie bez cukru?

Czy można mieć słodkie życie bez cukru?

Cukier to jeden z najbardziej znanych składników naszych diet żywieniowych. Nie jeden raz słyszeliśmy, że cukier to "biała śmierć" i powinniśmy się jego wystrzegać. A jak jest naprawdę? Czy cukier jest nam rzeczywiście niezbędny do życia?
Najczęściej używanym przez nas cukrem jest cukier z buraków cukrowych, czyli po prostu biały. Na co dzień używamy go do słodzenia napojów tj. herbata, kawa, kakao itp. Używamy go również jako składnika potraw, np. do pieczenia ciast, kremów, deserów, ale również do surówek, zup i sosów. Często dodajemy go bezmyślnie, nie zastanawiając się nad tym, po co aż tyle słodzimy.

Oprócz białego cukru dość często używamy cukru trzcinowego. Cukier trzcinowy był znany już w starożytności, a swoją pozycję utracił dopiero pod koniec XIX w., kiedy rynek opanował cukier z buraków cukrowych. Dziś ponownie powraca na pierwszą pozycję, ale niestety dość często ze względu na wysoką cenę, na jego słodkość nie mogą sobie pozwolić zamożniejsze rodziny.

Mniej popularnymi cukrami są fruktoza, laktoza, glukoza, maltoza czy ksyloza, które mają zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym.

Większość z nas nie potrafi sobie wyobrazić życia bez cukru. Można śmiało powiedzieć, że uzależniliśmy się od jego obecności w naszym codziennym życiu. Nie ma kawy bez słodkiego deseru, nie ma upału bez słodkiej oranżady czy lemoniady, nie ma fastfoodów bez słodkiej coli. Czy potrafisz sobie wyobrazić, że litrowa cola zawiera prawie 30 kostek cukru? Dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka w węglowodany wynosi około 450 g.

Przy nadmiernym spożywaniu węglowodanów, organizm odkłada go jako glikogen (gromadzi się głównie w wątrobie). Część węglowodanów zamieniana jest na tłuszcz, który odkłada się w różnych tkankach jako materiał zapasowy. Tłuszcze spalają się tylko w obecności odpowiednich ilości białek i węglowodanów. Nadmiar białek jest przetwarzany przez organizm na glikogen (cukier) lub na tłuszcze, albo wydalany z organizmu człowieka. Nadmierne spożywanie węglowodanów u większości osób prowadzi do otyłości.

Podczas zakupów powinniśmy zwracać szczególną uwagę na zawartość węglowodanów (cukru) w produktach. Bardzo często mamy możliwość zastąpienia produktów z dużą zawartością węglowodanów innymi o mniejszej zawartości. Wcale nie będzie to oznaczać, że produkt jest gorszej jakości czy za mało słodki. Rozważny wybór na pewno wyjdzie nam na zdrowie.

Czy wytrzymasz jeden dzień bez cukru?

Warto spróbować wykonać doświadczenie polegające na wycofaniu cukru lub jego bardzo dużym ograniczeniu w naszym jadłospisie, chociaż na jeden dzień. Zapewne nasuwa Ci się myśl: "Przecież to nie może być takie trudne". Spróbuj, a przekonasz się jak Twoje codzienne żywienie jest uzależnione od cukru. Cukier stał się dla nas jak narkotyk, uzależnił nas i nie tak łatwo jest z niego zrezygnować.

Podejmij próbę rezygnacji ze "słodkiej diety". Na początku zastąp biały cukier słodzikiem, a z czasem używaj go coraz mniej. Nie wyobrażasz sobie smacznego sernika bez cukru? A jednak jest możliwe jego wykonanie w słodkiej wersji bez użycia cukru. Wystarczy zamienić biały cukier słodzikiem w płynie. Poniżej przedstawiam jeden z przepisów na słodki sernik bez cukru.

Ograniczmy ilość spożywanych węglowodanów

Choć węglowodany są niezbędne do życia, potrzebujemy ich zwykle znacznie mniej, niż zjadamy. Nadmiar glukozy powoduje nadprodukcję insuliny, a to z kolei grozi zaburzeniem procesów przemiany materii - zablokowaniem wydzielania enzymów rozkładających tłuszcze. Poza tym, przy nadmiernej produkcji insuliny, organizm uodpornia się na jej działanie. Rozwija się wtedy cukrzyca. Aby uniknąć problemów z cukrzycą, należy wyeliminować z naszego jadłospisu cukier, białe pieczywo i biały ryż, makarony, miód, piwo, ziemniaki, marchew, buraki. Postarajmy się zmienić nasze nawyki i oprzyjmy naszą dietę na produktach o niskiej zawartości cukru oraz na warzywach i owocach, które zawierają fruktozę - cukier błyskawicznie trawiony przez organizm i nie powodujący zwiększonego wydzielania insuliny. Nadmierne spożycie cukru jest również główną przyczyną próchnicy zębów.

Większość osób potrzebuje wielu miesięcy, aby odzwyczaić się od nadmiernego słodzenia potraw, dlatego warto ograniczać ilość cukru w diecie stopniowo. Najłatwiej zacząć od małych kroków np. zmniejszać ilość cukru dodawanego do kawy czy herbaty czy ograniczając spożycie słodyczy, które często zaspokajają głód, ale tylko na chwilę.

Nie dam rady...

Jeżeli nie spróbujesz podjąć odpowiednich kroków, na pewno nie dasz rady zmienić swojej codzienności. Myślisz, że nie można zastąpić naszych nawyków spożywania cukru czymś równie smacznym czy przyjemnym? Jeżeli tak uważasz, to się mylisz. Wystarczy zagłębić się w wynikach wyszukiwarek internetowych, które wyszukają nam setki, tysiące a może nawet setki tysięcy ciekawych i smacznych przepisów kulinarnych na słodkości bez użycia cukru.

Podczas przygotowywania potraw staraj się zastępować cukier naturalnymi słodzikami, tj. miodem, owocami, sokiem z owoców czy syropem klonowym. W ostateczności możesz skorzystać z gotowych słodzików dostępnych w naszych sklepach.

Pozostaje więc życzyć odwagi i wielu słodkich chwil bez cukru.

Na podstawie: "Cukr - Jak se zbavit závislosti" Nancy Appleton

Tomasz Kaniewski / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 17:16:28, 19-06-2011 Zdzisia

    A ja słodzę,ale miodem i sokami owocowymi.Do ciast zawsze daję cukier,ale trochę mniej niż "stoi" w przepisie.Herbatek owocowych i ziołowych nie słodzę.
    "Cukier krzepi" - na pewno znacie to powiedzenie.Oby go używać w rozsądnych proporcjach.
    Słodkie życie - znaczy się szczęśliwe życie - to też daje do myślenia.
  • 17:26:46, 19-06-2011 Esia

    ja również słodzę miodem, choć ostatnio nauczyłam się pić herbatę bez cukru, kawy bez cukru sobie nie wyobrażam (właśnie idę sobie zrobić pyszniutką kawkę z mleczkiem i z cukrem ). Natomiast przez całe życie piłam herbatę z cytryna, ostatnio wiele osób mówi mi, że to jest rakotwórcze i nie wolno łączyć cytryny z herbatą. I jak tu nie zwariować...?
  • 17:32:38, 27-04-2012 ~gość: 82.28.69.xxx

    Prosba do autora o zainteresowania sie Aspartamem ,glownym skladnikiem slodzkow ,zanim znow komus poleci zazywanie trucizny . Cukier przy Aspartamie to witamina...Pozdrawiam.
  • 13:45:45, 22-08-2012 Vitamarket_pl

    Mojemu znajomemu szkodzi cukier, ale w mleku czyli laktoza.Ma ktoś podobny problem? Pije mleko firmy MEGGLE, dzięki temu może sobie pozwolić na kawę z mlekiem czy poranne musli

Strony : 1 2 3

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy