04-09-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Walory soku z czarnej porzeczki odkryto już w połowie XVI wieku, kiedy to polecano ją jako środek leczniczy na dolegliwości żołądkowe, gorączkę oraz pragnienie. Jednak dopiero w ostatnim stuleciu naukowcy poznali się na niej gruntownie i odkryli jej szereg prozdrowotnych właściwości.
Owoce należą do jednych z naszych ulubionych smaków dzieciństwa. W swoich domach chętnie do niej powracamy przygotowując domowe wypieki. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, że oprócz doskonałych walorów smakowych, owoce te są znakomitym źródłem wielu cennych substancji mających korzystny wpływ na nasz organizm.
Regularne spożywanie czarnej porzeczki dostarczy przede wszystkim dużej porcji witaminy C, która w połączeniu z rutyną, jest lepiej przyswajalna przez organizm. Owoc ten jest także ważnym źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i oraz wielu soli mineralnych, w tym szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. Jednak mimo cennych wartości odżywczych porzeczki, owoce te często schodzą na drugi plan, gdyż zazwyczaj sięgamy po inne źródła witamin. Jest to duży błąd, biorąc pod uwagę fakt, że czarna porzeczka jest jednym z najzdrowszych owoców w naszej strefie klimatycznej.
Naukowcy są zgodni co do niezwykle wartościowych właściwości leczniczych. Owoc ten powszechnie stosowany jest w leczeniu chorób reumatycznych, stanów zapalnych jamy ustnej, , chrypki i kaszlu, kamicy dróg moczowych. Wpływa również korzystnie na pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Co więcej działa przeciwzapalnie i ściągająco na błony śluzowe żołądka i jelit, a także hamuje rozwój drobnoustrojów przewodu pokarmowego. Jej regularne spożywanie przyczynia się do oczyszczenia organizmu z nagromadzonych toksyn, ułatwia przemianę materii, wspomaga leczenie wątroby i nerek oraz powstrzymuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Dlatego też picie soku z czarnej porzeczki zalecane jest w okresie wzmożonej liczby zachorowań na grypę czy innych infekcjach wirusowych. Ponadto czarna porzeczka polecana jest osobom podatnym na stres, czy po kuracji antybiotykowej, gdy organizm jest wyjałowiony.
Same owoce są dość cierpkie w smaku, dlatego popularne jest tworzenie porzeczkowych przetworów takich jak , dżemy lub soki. Należy jednak pamiętać, że długotrwała obróbka termiczna i przemysłowa sprawia, iż odżywcze wartości czarnej porzeczki przepadają bezpowrotnie.