Strona głównaZdrowieCukinia i bakłażan - grecka kuchnia na zdrowie

Cukinia i bakłażan - grecka kuchnia na zdrowie

Kuchnia grecka zdaniem smakoszy zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co nadaje jej tak oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn, ziół i owoców. Po drugie - ziemia, od gór, na zboczach których pasą się stada owiec, poprzez doliny porośnięte gajami oliwnymi, zagonami warzyw i winnic. I wreszcie sięgające starożytności i przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje kulinarne.
Cukinia i bakłażan - grecka kuchnia na zdrowie [© Toting - Fotolia.com] Bakłażany i cukinie są doskonałe do przygotowania potraw o charakterze śródziemnomorskim. Można je traktować jako wyjątkową sałatkę i dodać do nich odrobinę czosnku i oliwy, można je też podać jako sytą przystawkę do steków lub nóżek z kurczaka...Wyśmienite również do coraz bardziej popularnych w Polsce potraw kuchni włoskiej, a w szczególności wykwintnych makaronów: warzywno - mięsnych spaghetti, wyszukanych w smaku penne, oraz impresji kulinarnych z makaronem typu fusilli i farfalle. Wszystkim potrawom dodadzą wspaniałego aromatu oraz sprawią, że na Twoim stole pojawi się promyk greckiego słońca.

Warto dodać, że kuchnia pochodząca z obszaru basenu morza śródziemnego jest obecnie uznawana za najzdrowszą dietę świata.

Cukinia - roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych pochodząca z południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Obecnie szeroko rozpowszechniona w krajach zachodniej Europy. Cukinia jest cennym warzywem bogatym w wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminę B1, B2, PP, i C. Wpływa dodatnio na procesy trawienia, odkwasza organizm. Stanowi idealną przekąskę lub dodatek do niecodziennego obiadu lub kolacji. Warzywna delicja dla prawdziwych smakoszy...

Bakłażan - To warzywo to kulinarna ciekawostka. Bakłażany nazywano dawniej w Polsce bałarzanami lub z francuskiego oberżynami. Znana jest także nazwa - gruszka miłosna, a w Bułgarii mówi się na nie "patładżani" lub "sini domati", czyli niebieskie pomidory.

W Polsce bakłażany znano od XV, ale zaczęto je jadać dopiero na początku XIX wieku. Wcześniej, podobnie jak pomidory, warzywo to uważano za roślinę ozdobną!

Jedną z wielu zalet bakłażana jest jego niskokaloryczność, na 100 g zawiera około 17 kalorii. Warzywo to jest cennym źródłem beta-karotenu, witaminy B1, B2, B3 i C oraz takich składników mineralnych jak miedź, żelazo, magnez. Bakłażan zawiera spore ilości błonnika.

Grillowane bakłażany stanowią doskonały składnik wszelkich sałatek i dań duszonych. Są niezwykle popularne i lubiane w krajach basenu Morza Śródziemnego. Szczególnie cenią je Grecy i Włosi, przyrządzają je do baraniny i tłustych potraw mięsnych.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy