13-10-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli masz w planach odchudzanie, nie zwlekaj z dietą - jesienią łatwiej będzie osiągnąć cel.
![Chcesz przejść na dietę? Jesień jest na to najlepszym czasem [Dynia faszerowana, © ld1976 - Fotolia.com] Chcesz przejść na dietę? Jesień jest na to najlepszym czasem [Dynia faszerowana, © ld1976 - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Chcesz-przejsc-na-diete-Jesien-jest-na-to-najlepszym-czasem_img5800208d06ed1.jpg)
może być efektywniejsza, jeśli proces zrzucania dodatkowych kilogramów nagromadzonych latem rozpoczniemy jesienią, mówią uczeni z Uniwersytetu Cornell w Ithace oraz Uniwersytetu Technologicznego w Tampere.
Jak zauważają badacze podczas jesiennych miesięcy ludzie zwykle ważą mniej niż w pozostałej części roku. Uczeni przez dwanaście miesiecy monitorowali zmiany w wadze niemal trzech tysięcy osób. Robili to dzięki urządzeniu, które przesyłało dane z domowej z wagi do Internetu przez Wi-Fi za każdym razem, gdy uczestnicy się ważyli - pomiar rejestrowano automatycznie.
W badaniu wzięły udział osoby z różnych krajów (z USA, Niemiec oraz Japonii), w których dominują różne tradycje, w tym także tendencje do w określonych sezonach. Okazało się, że Niemcy gromadzą więcej kilogramów na Wielkanoc, a Japończycy podczas „złotego tygodnia" w kwietniu.
Analiza wykazała, że zima to pora roku, kiedy mieszkańcy wspomnianych trzech krajów mają tendencję do przybierania na wadze - od Świąt Bożego Narodzenia i Święta Trzech Króli. W czasie Gwiazdki Amerykanie zyskują średnio 0,6 kg do 0,8 kg, Niemcy i Japończycy - ok. pół kilograma. Jak sądzą autorzy, jesień może być najlepszym czasem na , zmniejszenie wagi w tym czasie stanowi przeciwwagę dla dodatkowych kilogramów zyskiwanych w późniejszych miesiącach.
Badacze odkryli, że zwiększona w okresie Bożego Narodzenia waga utrzymuje się co najmniej do Wielkanocy. Jesienią z kolei - wbrew przekonaniu o „gromadzeniu tłuszczu" na zimę - najłatwiej jest powalczyć o ładniejszą sylwetkę.
Wyniki badań są dostępne w magazynie New England Journal of Medicine.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »