Strona głównaZdrowieBiałe pieczywo zastąp pełnoziarnistym

Białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym

Pieczywo to dla wielu osób podstawa codziennego jadłospisu, dobrze, jeśli przynajmniej cześć zjadanego pieczywa wyprodukowana została z maki pełnoziarnistej.
Białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym [© Natalia Lisovskaya - Fotolia.com] Tradycyjne, białe pieczywo powstaje z mąki, która na skutek przemiału staje się uboga w błonnik, nie zawiera też zbyt wielu witamin. W ciemnym pieczywie znajdziemy natomiast znaczne ilości błonnika, witaminę E oraz żelazo.

Błonnik jest niezwykle ważny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.

Konsekwencją jedzenia dużych ilości białego pieczywa jest podwyższanie się poziomu glukozy we krwi, dieta bogata w tego rodzaju pieczywo zwiększa też ryzyko cukrzycy II typu.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Umierać po ludzku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy