15-10-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak wyglądał Twój ostatnio zjedzony posiłek? Czy na talerzu miała miejsce eksplozja kolorów, czy też danie było dość blade i monotonne? Jeśli to drugie, warto poczynić wysiłki, by wzbogacić swoją dietę o kolorowe warzywa i owoce, one bowiem zawierają wiele cennych składników, dzięki którym można cieszyć się długim i zdrowym życiem - radzi Ellie Krieger, amerykańska dietetyczka.
Gdy nasze
potrawy są kolorowe, mamy większą pewność, że dostarczamy organizmowi całego spektrum cennych substancji odżywczych. Określona barwa pożywienia daje pośrednie informacje na temat zawartych w nim składników odżywczych. Oto przykłady:
- Czerwone jedzenie, m. in. czerwone jagody, czerwone grapefruity, arbuzy, czerwona papryka, granaty, buraki, sałata radicchio, pomidory zawierają likopen i antocyjany, które pomagają utrzymać zdrowe serce, usprawniają pamięć, dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworu.
- Żółte i pomarańczowe jadło, m. in. morele, kantalupy, grapefruity, mango, papaje, brzoskwinie, pomarańcze, ananasy, cytryny, mandarynki, żółta papryka, dynie, dynie piżmowe, marchew zawdzięczają swoją barwę karotenoidom, które wzmacniają system immunologiczny, pomagają utrzymać dobry wzrok, zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów.
- Zielone pożywienie, m. in. zielone jabłka, melon miodowy, zielone winogrona, kiwi, limonki, gruszki, awokado, szparagi, rukola, brokuły, karczochy, rzepa właściwa, kapusta włoska, kapusta ogrodowa, zielona papryka, sałata, ogórki, szpinak, cukinia, groszek zielony, kapusta pekińska zawierają luteinę i indole. Ponadto, są doskonałym źródłem licznych minerałów i witamin. Pomagają zachować dobry wzrok, zdrowe kości i zęby, powstrzymują również rozwój nowotworów.
- Niebieska i fioletowa strawa zawiera antocyjany i fenole, które wykazują właściwości przeciwstarzeniowe. Warto więc sięgnąć po: jeżyny, jagody, śliwki, rodzynki, bakłażany, fioletowe ziemniaki, fioletowe szparagi. Antocyjany obniżają kruchość naczyń włosowatych i polepszają jakość widzenia wzmagając ukrwienie oka i stymulując produkcję istotnej w procesie widzenia rodopsyny.
- Wiele jarzyn i owoców o kolorze białym oraz brązowym zawiera fitoskładnik alicynę, który - jak dowiodły badania naukowe - jest pomocny w zapobieganiu chorobom serca i nowotworom. Wykazuje także właściwości antybakteryjne. Spróbuj zatem częściej dodawać do posiłków: banany, kalafior, czosnek, cebulę, grzyby, imbir, ziemniaki, pasternak, szalotkę, rzepę.
Jak widać, lista propozycji warzyw i owoców o określonym kolorze jest długa. Nie musimy w tym względzie być wierni nawykom - „katalog" ofert dostarczanych przez naturę jest bogaty i nie trzeba skazywać się na monotonię. Jeśli dodasz jeden ze wspomnianych składników do każdego posiłku, łatwo spełnisz postulat dietetyków, by jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie.
Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu
Tagi:
dieta, warzywa, owoce, antocyjany, likopen, alicyna, fenole, arbuz, grapefruit, melon, pomidory, dynia, ananas, pomarańcza, cytryna, morela, papaja, brzoskwinia, sliwki, choroby serca, nowotwór, wzrok