27-03-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego przeprowadzili badania, z których wynika, że związki mające właściwości antyutleniające dodane do jedzenia mogą przedłużyć życie konsumentom nawet o 10 lat.
Dr Mikhail Shchepinov, współautor doświadczeń, wykazał, że statystyczna długość życia nicieni poddawanych tego rodzaju diecie wydłużyła się o 10%. Wierzy, że- po kolejnych kilkuletnich badaniach z udziałem zwierząt- będzie można zaproponować tego rodzaju sposób żywienia ludziom.
Związki, o których tu mowa to izotopy wodoru, tzw. ciężki wodór oznaczany jako 2H, lub D (jego jądro atomowe składa się z jednego protonu oraz dodatkowo w stosunku do wodoru jednego neutronu) oraz izotop węgla- 13 C. Oba występują w wodzie i atmosferze, choć na razie proces ich wyodrębniania jest dość drogi, tego rodzaju przedsięwzięcie na większą skalę może obniżyć koszty.
Doktor Shchepinov wyjaśnia, że dostarczenie organizmowi wspomnianych izotopów w jedzeniu spowoduje, że komórki będą lepiej chronione przed uszkodzeniami wolnymi rodnikami, co wiąże się ze starzeniem.