Strona głównaZdrowieAntyoksydanty dodane do jedzenia przedłużą życie

Antyoksydanty dodane do jedzenia przedłużą życie

Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego przeprowadzili badania, z których wynika, że związki mające właściwości antyutleniające dodane do jedzenia mogą przedłużyć życie konsumentom nawet o 10 lat.
Dr Mikhail Shchepinov, współautor doświadczeń, wykazał, że statystyczna długość życia nicieni poddawanych tego rodzaju diecie wydłużyła się o 10%. Wierzy, że- po kolejnych kilkuletnich badaniach z udziałem zwierząt- będzie można zaproponować tego rodzaju sposób żywienia ludziom.

Związki, o których tu mowa to izotopy wodoru, tzw. ciężki wodór oznaczany jako 2H, lub D (jego jądro atomowe składa się z jednego protonu oraz dodatkowo w stosunku do wodoru jednego neutronu) oraz izotop węgla- 13 C. Oba występują w wodzie i atmosferze, choć na razie proces ich wyodrębniania jest dość drogi, tego rodzaju przedsięwzięcie na większą skalę może obniżyć koszty.

Doktor Shchepinov wyjaśnia, że dostarczenie organizmowi wspomnianych izotopów w jedzeniu spowoduje, że komórki będą lepiej chronione przed uszkodzeniami wolnymi rodnikami, co wiąże się ze starzeniem.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy