22-02-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta bogata w sól jest nie tylko szkodliwa dla poziomu ciśnienia krwi, ale także dla układu odpornościowego.
Jak pokazały testy, myszy karmione dietą bogatą w sól cierpiały na znacznie poważniejsze infekcje bakteryjne niż pozostałe gryzonie. W badaniach na ludziach zaś okazało się, że osoby dostarczające sobie dodatkowych sześć gramów soli dziennie, wykazywały wyraźne niedobory . Ilość ta odpowiada zawartości soli w dwóch daniach typu fast food.
Pięć gramów dziennie, nie więcej: to maksymalna ilość , jaką ludzie powinni sobie dostarczać zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Odpowiada to w przybliżeniu jednej płaskiej łyżeczce do herbaty.
W rzeczywistości jednak wiele osób znacznie przekracza ten limit: dane Instytutu Roberta Kocha sugerują, że w Niemczech mężczyźni spożywają średnio dziesięć, a kobiety ponad osiem gramów dziennie.
Oznacza to, że po solniczkę sięgamy znacznie częściej, niż powinniśmy. Chlorek sodu, bo tak brzmi nazwa chemiczna soli, podnosi ciśnienie krwi, a tym samym zwiększa ryzyko lub udaru mózgu.
To jednak nie wszystko. Nadmierne spożycie soli znacznie osłabia także ważną część układu odpornościowego - wyjaśnia prof. Christian Kurts z Uniwersytetu w Bonn.
Organizm utrzymuje stężenie soli we krwi i różnych narządach zasadniczo na stałym poziomie. W przeciwnym razie ważne procesy biologiczne zostałyby zakłócone. Jedynym wyjątkiem jest skóra: pełni ona funkcję rezerwuaru soli w organizmie. Dlatego też dodatkowe spożycie chlorku sodu tak dobrze działa na niektóre choroby skóry.
Sól jest filtrowana przez nerki i wydalany z moczem. I tu pojawia się drugi mechanizm: nerki posiadają czujnik chlorku sodu, który aktywuje funkcję wydalania soli. Jednak jako niepożądany efekt uboczny czujnik ten powoduje również gromadzenie się w organizmie tak zwanych glukokortykoidów. A te z kolei hamują funkcję granulocytów, najpowszechniejszego rodzaju komórek odpornościowych we krwi.
Przeprowadzono testy na myszach, zakażając je . Wcześniej niektóre z nich karmiliśmy dietą bogatą w sól. W śledzionie i wątrobie tych gryzoni naliczono 100-1000 razy więcej patogenów chorobotwórczych - wyjaśnia dr Katarzyna Jobin. Listeria to bakterie, które występują na przykład w skażonej żywności i mogą powodować gorączkę, wymioty i sepsę.
Infekcje dróg moczowych również znacznie wolniej były zwalczane u myszy karmionych dietą bogatą w sól.
Na podstawie: