28-02-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zastąpienie soli kuchennej substytutem może zmniejszyć częstość występowania nadciśnienia tętniczego u osób starszych bez zwiększania ryzyka epizodów niskiego ciśnienia krwi. U seniorów stosujących zamiennik soli ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego było o 40 proc. niższe w porównaniu z tymi, którzy używali zwykłej soli.
Według Światowej Organizacji Zdrowia jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia i śmiertelności. Dolegliwość dotyczy ponad 1,4 miliarda dorosłych i powoduje 10,8 miliona zgonów rocznie na całym świecie.
Jednym z najskuteczniejszych sposobów zmniejszenia ryzyka nadciśnienia tętniczego jest ograniczenie ilości sodu w diecie
W badaniu przyjrzano się wpływowi substytutów soli kuchennej na kontrolę i utrzymanie zdrowego poziomu ciśnienia krwi.
- Ludzie często wpadają w pułapkę spożywania nadmiaru soli w postaci łatwo dostępnej i niedrogiej przetworzonej żywności - mówi dr Yangfeng Wu z Instytutu Badań Klinicznych Uniwersytetu Pekińskiego.
- Ważne jest, aby rozpoznać wpływ naszych wyborów żywieniowych na zdrowie serca i zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat opcji o niższej zawartości sodu - mówi dr Wu.
Jakkolwiek już wcześniej odkryto, że zmniejszenie spożycia może zapobiec lub opóźnić pojawienie się nadciśnienia, jednakże długoterminowe ograniczanie spożycia soli i unikanie jej może być wyzwaniem.
W badaniu wzięło udział kilkaset osób w wieku powyżej 55 lat z kilkudziesięciu placówek opiekuńczych. Wszyscy uczestnicy mieli ciśnienie krwi poniżej140/90 mmHg i na początku badania nie stosowali leków przeciwnadciśnieniowych.
Po dwóch latach częstość występowania nadciśnienia tętniczego wynosiła 11,7 na 100 osobolat u uczestników przyjmujących substytut soli i 24,3 na 100 osobolat u uczestników stosujących zwykłą sól.
Osoby używające substytutu soli były o 40 proc. mniej narażone na rozwój nadciśnienia w porównaniu do ludzi stosujących zwykłą sól.
Co więcej, substytuty soli nie wywoływały niedociśnienia, co może być częstym problemem u osób starszych.
- Nasze wyniki pokazują ekscytujący przełom w utrzymywaniu ciśnienia krwi, który pozwala ludziom chronić zdrowie i minimalizować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a jednocześnie cieszyć się wyrazistym smakiem ulubionych posiłków - mówi dr Wu.
- Biorąc pod uwagę działanie obniżające ciśnienie krwi potwierdzone w poprzednich badaniach, substytut soli wykazuje korzystne efekty dla wszystkich ludzi, zarówno z nadciśnieniem, jak i z ciśnieniem w normie, co stanowi pożądaną strategię zapobiegania - wyjaśnia dr Wu.
Na podstawie:
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »